2008 р. Відновлення стінопису Яна Розена у Вірменській церкві Львова коштувало 140 тис. злотих

Дата: 23.11.2008

22 листопада львівській громаді презентували відреставрований фрагмент стінопису Яна Генріка Розена у Вірменській церкві. Працювали над ним два роки четверо реставраторів – двоє з Польщі і двоє з України. Кошти на відновлення розпису – 140 тис. злотих, тобто трохи більше як 273 тис. грн – надало Міністерство культури і національної спадщини Польщі.

“Ян Розен у той час був малознаним художником, а пізніше виїхав у США. У Львові є два його стінописи. Цей у Вірменській церкві перебував у дуже жахливому стані, південна сторона церкви замокала. Окрім того, через різкі зміни температурного режиму, шматочки розписів почали відлущуватися. Цього року була проведена комплексна реставрація та консервація стінопису Розена, також домалювали втрачені частини”, – зазначила на сьогоднішньому брифінгу начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко.

За словами керівника проекту (реставрації стінопису) з польської сторони Павела Барановські, реставратори дбали, щоб реставрація була щонайближча до оригіналу; також зробили біля розпису “огорожу”, аби відвідувачі церкви не могли випадково витирати одягом розпис. “Робота виконана дуже добре, можна сказати, що 80% оригіналу, а лише 20% домальовано реставраторами. Власне дякуючи владі міста Львова вдалося зберегти цей розпис, за найближчі 2 роки він би увесь знищився”, – додав Павел Барановські.