2007 р. У блакить світлика Вірменського собору у Львові зазирнули серафими

Дата: 02.10.2007

Вітраж на світлику над головним входом до Вірменського собору на вул. Краківській у Львові відновили польські реставратори. Цій події сьогодні, 2 жовтня, була присвячена прес-конференція голови української єпархії Вірменської апостольської церкви архієпископа Грігоріса Буніятяна, настоятеля собору о.Тадеоса, депутата Львівської міськради Вардекса Арзуманяна, консула з питань культури Генконсульства Польщі у Львові Мартина Зєнєвича, заступника директора департаменту Міністерства культури Польщі Міхала Михальського та президента Благодійного фонду збереження історико-архітектурної спадщини Львова Андрія Салюка.

Як повідомили присутні, реставраційні роботи з порятунку мистецьких шедеврів, що належать собору, тривають, завершення відновлення світлика – лише один із етапів цих робіт, повний кошторис яких не оприлюднювали, позаяк він складається із різних джерел: бюджетних коштів Львівської міськради, благодійних пожертв на фінансування робіт польською стороною.

Міхал Михальський не назвав суми, яка була витрачена на виготовлення вітража в надвхідному ліхтарі, зазначивши лише, що фінансувало їх Міністерство культури і культурної спадщини Польщі. Оригінальний вітраж, проект якого імовірно міг належати славнозвісному сецесійному художнику Юзефу Мегоферу, відреставрували у майстерні вітражів Евеліни й Роберта Кєндзелевських.

Відновили ліхтар над банею реставратори Януш Мруз та Марек Косс. Архієпископ Грігоріс, який очолює наглядову раді з питань реставрації та реновації ансамблю Вірменської церкви, задоволений співпрацею із польськими реставраторами.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»