2007 р. Дзвіницю та фасади Вірменського собору у Львові реставрують

Дата: 11.06.2007

Дзвіницю, браму та фасади Вірменського собору реставрують. Принаймні на це Львівська міська рада цьогоріч надала 500 тис. грн. Про це сьогодні під час брифінгу повідомила начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко. Однак цікаво те, що досі ці кошти лише на папері: жодної копійки виконавці робіт не отримали.

Як пояснила провідний архітектор майстерні № 1 інституту “Укрзахідпроектреставрація” Ганна Новаківська, за цігроші цьогоріч планували розпочати реставрацію фасадів собору та дзвіницю на ньому. Доповнять уже втраченими елементами браму та приведуть її до первинного вигляду. «Ми будемо відновлювати стіни з північної, південної, східної та західної сторін, оскільки все потрібно робити комплексно», – зазначила пані Новаківська.

«Ми маємо червень, а не проплачено навіть за те, що ми зробили, наприклад, за здійснені обміри. Якщо традиційно кошти «викинуть» наприкінці року, то в нас буде море проблем. Гроші з Києва мають бути освоєні, а в такий час роботи не можна виконати. Поки що на УКБ ЛМР, який є замовником, ще фінансування немає. А ми працюємо», – сказала Ганна Новаківська.

Водночас коштів, що їхпередбачено, також недостатньо. Кінцеву суму, якої потребує реставрація собору, зможуть назвати після того, як розроблять повну проектно-кошторисну документацію.

Цікаво те, щов разірегулярногой необхідного фінансування Вірменський собор можна реставрувати разом із прилеглими до нього будівлями протягом п’яти років, запевняє представник підрядника ПП «Ренесанс стиль» Михайло Гладій. Не зважаючи на те, що роботи тут проводити доволі важко, оскільки доведеться працювати з каменем, якість робіт підрядник гарантує.

Наразі фахівці розроблять проектну документацію на реставрацію огорожі собору, однак без необхідних коштів жоден проект стіни не врятує. Фахівці ж шукають інші джерела фінансування, звертаються до фондів та меценатів, аби врятувати унікальну будівлю Львова.

Джерело: “Львівський портал”