2010 р. Вірменський собор у Львові реконструюватимуть ще зо два роки

Дата: 09.08.2010

Роботи із відновлення комплексу Вірменської церкви у Львові -AAA+ триватимуть ще мінімум два роки. Ці роботи тривають уже кілька років. Причиною затяжних ремонтів є відсутність у належній кількості грошей. Про це 9 серпня на прес-конференції повідомила начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко.

З її слів, роботи проводяться за кошти міського бюджету та за кошти Міністерства культури і національної спадщини Польщі у рамках проекту «відновлення спільної культурної спадщини».

Минулого року на реставрацію дзвіниці церкви та огорожі на вулиці Вірменській з міського бюджету було виділено майже 1 мільйон гривень. Цього року на реставрацію церкви виділено ще 1,5 мільйона гривень. За ці кошти цього року обіцяють відновити дві брами у дворику та фасад церкви.

Замовником робіт виступає управління охорони історичного середовища, а виконавцем ТзОВ «Стела». Священик собору наголосив журналістам, що жодних претензій до підрядника немає, оскільки роботи проводяться грамотно і вчасно.

Депутат Львівської міської ради Вардкес Арзуманян розповів, що проводитиметься розчищення стін: зруйновані місця каменю доліплять, зроблять окремі вставки каменю, а також реконструюють мідні карнизи. Після цього робитимуть тонування кольором, який вказаний у паспорті будівлі.

Крім того, як повідомила Лілія Онищенко, у рамках співпраці із поляками у церкві відновлено стінопис та епітафію Кароля Мікулі. «Цього року розпочалися роботи із реставрації дерев’яного вівтаря «Голгофа», які триватимуть два роки. «Голгофу» відновлюють спільно львівські і польські майстри і два роки її не буде», – сказала Онищенко.

Вона повідомила, що у 2010 році Мінкультури Польщі виділило на реставрацію вівтаря 250 тисяч гривень.

Зі слів Онищенко, у 2008 та 2009 роках на реставраційні роботи виділялось по 1 мільйону гривень, у 2010 році – виділено 1,5 мільйона. «Крім того, ще було трохи державних грошей. Вважаю, що за невеликі гроші ми врятували церкву», – сказала Онищенко.

“Західна інформаційна корпорація”