2008 р. Польські та українські фахівці відреставрували у Львові фрагмент стінопису…

2008 р. Польські та українські фахівці відреставрували у Львові фрагмент стінопису Вірменської церкви

Дата: 23.11.2008

Українські та польські реставратори закінчили спільну роботу над відновленням мальованого фрагменту південної стіни Вірменської церкви. Внаслідок зміни режимів температури й вологості у храмі та зовнішнього замокання стіни, півтора року тому частини стінопису почали відлущуватися і падати на долівку. Тоді, щоб остаточно не втратити пам’ятку, фахівці здійснили профілактичну заклейку фрагменту.

Цього року департамент збереження національної спадщини Міністерства культури Польщі виділив необхідні кошти й інтернаціональна команда з 4 українських та 4 польських фахівців під керівництвом професора Варшавської академій мистецтв Яни Черняховської, за підтримки Львівської міської ради та вірменської громади, яка опікується церквою, здійснила реставрацію пам’ятки і презентувала львів’янам відновлений варіант. Про це сьогодні, 22 листопада, повідомив кореспондент ЗІКу.

Стіни Вірменської церкви прикрашені стінописом Яна Генріка Розена – художника малознаного у Львові, оскільки в місті є лише 2 об’єкти його авторства, після створення яких він переїхав до США і вже ніколи не працював у Європі. Стінопис Вірменської церкви, виконаний Яном Генріком ще у 20-х роках минулого століття, значно постраждав під впливом часу й поганих умов, тому потребував негайного порятунку, однак мусив зачекати на з’яву коштів, яких постійно бракувало на реставрацію. Міністерство культури Польщі виділило близько 140 тисяч злотих на відновлення цієї пам’ятки.

Начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко розповідає: «Цього року була виконана комплексна консервація і реставрація, тобто було домальовано фрагменти, які були втрачені. Стінопис всіх стін зараз потребує реставраційних робіт і ми також спільно з виконавцями робіт і з представниками Міністерства культури Польщі, що приїхали до Львова, приймемо рішення, який саме фрагмент буде відновлювати наступного року група польських і українських реставраторів».

Польська сторона цього року фінансувала не тільки порятунок стінописів у Вірменській катедрі, а й реставрацію 4 надгробків на Личаківському кладовищі.

Павел Барановський, керівник групи польських реставраторів підкреслює: «Ми намагалися врятувати якомога більше оригіналу стінопису. Зміцнили його, підклеїли, все зробили тут же, на місці. Дещо відновлювали, а де було потрібно – підмальовували. Ми зміцнили фрагмент стінопису за допомогою захисного шару, щоб малюнок не нищило вбрання туристів, які підходять до фресок занадто близько».

Реставратори стверджують, що зберегли 70% оригіналу стінопису і 30% елементів, які були остаточно втрачені, домалювали. Найбільше зараз може пошкодити відреставрованій пам’ятці різка зміна температурних режимів і вологості.

Реставратор Інна Дмитрук-Сорохтей додала: «Це – перше відновлене мальовидло у Вірменській церкві. Ми застосовували спеціальні реставраційні фарби, які можемо в будь-який момент зняти і накласти нові. Ми б із великою радістю працювали далі, проте це все залежить від фінансування, яке, на жаль, наша сторона поки не забезпечує».

«Західна інформаційна корпорація»