2009 р. Фрески у Вірменському соборі у Львові реставруватимуть поляки

Дата: 27.04.2009

Міністерство культури та культурної спадщини Республіки Польща виділило кошти на продовження реставраційних робіт у Вірменському соборі на 2009 рік. Відтак, у соборі польські фахівці працюватимуть над мініатюрою “Євангеліст Іван з Прохором” та фрескою Яна Розена “Благовіщення”. Про це заявив директор департаменту культурної спадщини Міністерства культури Республіки Польща Яцек Мілер під час зустрічі з депутатом Львівської міської ради Вардкесом Арзуманяном. Про це ZAXID.NET прес-секретар координаційної наглядової ради з питань реставрації та реновації ансамблю Вірменської вулиці Ольга Ігнатова.

У планах польської сторони також реставрація настінної епітафії Каролю Мікулі – засновникові львівської фортепіанної школи та улюбленому учневі композитора Фредеріка Шопена. За словами Вардкеса Арзуманяна, це єдина настінна епітафія, яка збереглася у дворику собору. Ще частина виділених поляками коштів піде на роботи з освітлення Вірменського собору. Причому фінансування підготовчих робіт з освітлення бере на себе вірменська громада Львова.

Крім того, група польських та українських реставраторів цьогоріч працюватиме на Личаківському цвинтарі. Зокрема, поляки готові профінансувати відновлення гробівців художника Артура Гроттгера, вірменського архієпископа Ісаака Ісаковича, українського поета та громадського діяча Маркіяна Шашкевича тощо. Роботи мають протривати до кінця листопада 2009 р.

“Ми дуже вдячні польській стороні за те, що вона, незважаючи на фінансову кризу, продовжує фінансувати роботи, пов’язані з відновленням Вірменського собору. До речі, з міського бюджету Львова на роботи з реставрації комплексу Вірменського собору на 2009 рік виділено 1 млн 200 тис. грн. У травні відбудеться новий тендер, який цьогоріч вперше проведе управління історичного середовища, а не управління капітального будівництва. Я дуже сподіваюся, що роботи врешті розпочнуться і об’єкти будуть зроблені якісно”, – зазначив Вардкес Арзуманян.