2009 р. Руйнівна реставрація

Мирослава Іваник

Дата: 29.05.2009

За останні три роки міська рада виділила понад два мільйони гривень на реставрацію Вірменського собору. Здавалося б, на тлі постійного браку грошей на реставрацію пам’яток архітектури, собору пощастило. Однак, за словами фахівців, від проведеної “реставрації” пам’ятка зазнала лише шкоди. Ба більше, прокуратура вже порушила кримінальні справи проти керівника фірми, яка реставрувала собор, за підробку документів та чиновників управління капітального будівництва міськради за фактом зловживання службовим становищем.

Ремонт замість реставрації

У 2006 – 2008 роках розпорядником коштів на реставрацію Вірменського собору було управління капітального будівництва Львівської міської ради. При цьому до реставрації унікальної пам’ятки архітектури підходили як до ремонту пересічного будинку. У складі тендерного комітету, який визначав фірму, що мала б виконувати реставраційні роботи у соборі, не було жодного фахівця-реставратора чи хоча б представника управління охорони історичного середовища Львівської міської ради.

Як наслідок – роботу з пам’яткою довірили спершу фірмі “Ренесанс-Стиль”, а потім “Верховині”. Як з’ясували згодом правоохоронці, жодна з цих фірм не мала достатньої кваліфікації, працівників та необхідної техніки для виконання реставраційних робіт на пам’ятках архітектури. Тож назвати реставрацією проведені роботи важко. За словами фахівців, це звичайний ремонт, але аж ніяк не реставрація. Однак в управлінні капітального будівництва міської ради своєї провини у цьому не бачать.

На думку Богдана Коваля, начальника цього управління, справа у недобросовісності фірм, а не членів тендерного комітету. До речі, за словами пана Коваля, він ще не знає про те, що стосовно службових осіб його управління порушили кримінальну справу.

– Процедура тендерів дуже погано прописана, – обурюється Андрій Салюк, президент благодійного фонду “Збереження історико-архітектурної спадщини Львова” та голова обласного Товариства охорони пам’яток історії та культури. – Виграє фірма, яка запропонує найменшу ціну. Насправді, так є у всьому світі. Але для того, щоб брати участь у конкурсі в інших країнах, особа чи фірма повинна показати вже реалізовані нею проекти, довести свою компетентність. У нас це необов’язково і ніхто цього не перевіряє.

Кримінальна тенденція

Як вже писала “Пошта”, на початку року прокуратура порушила кримінальну справу проти директора фірми “Верховина” за підробку документів для участі у тендері на реставрацію Вірменського собору. За інформацією правоохоронців, саме завдяки шахрайству фірма змогла стати переможцем, не маючи при цьому кваліфікованих працівників. У результаті, за словами фахівців управління охорони історичного середовища, роботи на пам’ятці виконувалися без дотримання технології і завдали пам’ятці більше шкоди, ніж користі.

У спадок від цієї фірми собору залишилися як мінімум поруйновані та втрачені після “реставрації” білокам’яні елементи огорожі. На запитання “Пошти”, як до робіт на пам’ятці могли допустити фірму “Верховина”, в управлінні капітального будівництва виправдовувалися, мовляв, не могли знати про підроблені документи. Але якщо один помилковий вибір фірми можна списати на випадковість, то двічі – це вже тенденція…

На початку травня обласна прокуратура за фактами зловживань порушила кримінальну справу відносно службових осіб УКБ. Справу порушили за ст. 364 ч.2, 366 ч.2, 210 ч.2 КК України – зловживання службовим становищем та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, а також за фактом використання бюджетних коштів усупереч їх цільовому призначенню.

Правоохоронців зацікавили роботи ПП “Ренесанс-Стиль” з реставрації собору у 2006 – 2008 роках. За інформацією правоохоронців, фірма не мала фахівців і необхідної техніки, а виконані роботи також не є реставрацією. За словами Андрія Салюка, чи не найбільше шкоди від втручання “Ренесанс-Стилю” зазнала дзвіниця собору, яка датується кінцем XVI століття. Саме так звана реставрація дзвіниці викликала чи не найбільше обурень львівських реставраторів: з будівлі збили штукатурку і вже майже два роки цегла фактично не захищена від опадів. Наскільки це пошкодило пам’ятку, сказати поки що ніхто не береться, адже жодних фахових досліджень так і не було проведено.

– Під час так званої реставрації Вірменського собору ми дуже багато речей безповоротно втратили, – зазначив Андрій Салюк. – Ніхто мене не переконав, що треба було збивати штукатурку на дзвіниці чи міняти конструкцію даху дзвіниці. Я впевнений, що це втрати. Адже фахівці, ухвалюючи рішення про оббивання штукатурки, навіть не провели її попереднього дослідження. Тому ми навіть не знаємо, що втратили. Це могла бути автентична штукатурка XVI століття.

Щодо заміни дерев’яної конструкції даху, то ідея фаху реставратора не в тому, щоб щось викинути, а в тому, щоб його відреставрувати, замінивши лише втрачені елементи. Треба було зробити детальний аналіз конструкції і з’ясувати дві речі: які елементи є у дуже поганому стані і що з ними робити – міняти чи укріплювати. Адже сама структура даху це теж є пам’ятка. Тим більше нині ніхто не може сказати, що нове дерево буде кращим, ніж старе, і скільки воно прослужить.

За словами фахівців, очевидно, цегла не була готова до того, щоб стояти відкритою дві зими, і вже сьогодні видно, що в багатьох місцях вона суттєво пошкоджена. Питання, хто і за чиї гроші виправлятиме ці помилки, залишається відкритим.

Цікаво, що УКБ допустило обидві фірми до робіт у Вірменському соборі без дозволу від інспекції Держархбудконтролю, яка погоджує початок робіт на об’єкті. Цей дозвіл посадовці отримали лише у грудні 2008 року(!), коли справою зацікавилися правоохоронці. Неналежним, очевидно, був і авторський нагляд, який має проводити головний архітектор проекту.

– Реставрація Вірменського собору – це нагромадження малих похибок, які дали величезний збій. Недопрацьоване реставраційне завдання – це ніби маленька похибка, яка наклалася на помилки проектної документації, вибору виконавців і, врешті, самого виконання робіт. Це все призвело до трагедії, – переконаний Андрій Салюк.

Втрати історії – прибуток фірми

Щобільше, нефахово відреставрувавши пам’ятку, керівництво фірми “Ренесанс-Стиль”, здається, ще й вирішило на ній добряче нажитися. За інформацією “Пошти”, під час перевірки виконання робіт фірмою “Ренесанс-Стиль” у Вірменському соборі співробітники управління державної служби боротьби з економічними злочинами ГУ МВСУ у Львівській області виявили факти невиконання деяких необхідних робіт, а також факти завищення витрат, що призвело до завдання матеріальної шкоди державі в особливо великих розмірах – понад 360 тисяч гривень.

Крім того, правоохоронці з’ясували, що “Ренесанс-Стиль”, попри те, що вказав у тендерній пропозиції, що не залучатиме субпідрядників, не дотримався цієї умови. Серед субпідрядників, зокрема, було й підприємство, проти службових осіб якого порушено кримінальні справи за вчинення податкових та економічних злочинів. До слова, деякі постачальники матеріалів для фірми “Ренесанс-Стиль” теж мають кримінальне минуле.

До певних висновків спонукає і те, що обсяги та вартість робіт, що включені у відповідні акти приймання виконаних підрядних робіт за 2007 – 2008 роки, не відповідають проектно-кошторисній документації. Тож чим керувалися чиновники з управління капітального будівництва, підписуючи такі акти та проплачуючи бюджетні кошти за виконання робіт, залишається лише здогадуватися.

Цікаво, що це вже не перший скандал довкола тепер вже колишнього директора ПП “Ренесанс-Стиль” Михайла Гладія (нещодавно він залишив цю посаду), який водночас є і очільником іншої будівельної фірми – “Міор-ЛВ”. Як вже писала “Пошта”, проти директора фірми “Міор-ЛВ” на початку року порушили кримінальну справу за підробку документів для участі в тендері. В управлінні капітального будівництва цього теж не помітили, або, можливо, і не хотіли помічати…

На рахунку саме цієї фірми вулиці Шпитальна та Ярослава Мудрого, які почали ремонтувати влітку минулого року і не закінчили досі. Через це “Міор-ЛВ” занесли до чорного списку фірм-підрядників, з якими більше не працюватиме міська рада. До слова, у цьому ж списку опинилося і ПП “Ренесанс-Стиль”, але, очевидно, запізно…

Цього ж року роботи на Вірменці продовжать. Щоправда, згідно із рішенням міської ради, виконавця робіт визначатиме вже не управління капітального будівництва, а управління охорони історичного середовища міськради. За словами Лілії Онищенко, начальника цього управління, тендер вже оголосили і 26 травня відкриють тендерні пропозиції.

Однак відкритим залишається питання: хто і чиїм коштом має виправляти помилки попередніх підрядників? І чи відповість хтось за шкоду, завдану пам’ятці архітектури національного значення?

Джерело: “Суботня пошта”