2007 р. Зберегти стінопис Вірменської церкви у Львові допоможуть спеціальні датчики

Дата: 21.08.2007

У приміщенні Вірменської церкви встановили спеціальні датчики, які допоможуть знайти спосіб збереження стінопису у церкві. Як розповіла під час сьогоднішньої прес-конференції начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко, датчики, які знаходитимуться у церкві протягом року, вимірюватимуть вологість і тепловий режим у Вірменці.

Відповідно, дані дослідження покажуть, що саме впливає на стінопис – чи температура, чи вологість. Обладнання позичив Львову консерватор з Англії, який організував у нашому місті школу реставрації та консервації каменю Кріс Клір.

«Датчики знаходяться в різних частинах церкви і протягом року вимірюватимуть вологість і тепловий режим. Є базова станція і ми за якийсь час будемо приходити з комп’ютером і знімати всі дані стосовно з датчиків. А через рік можна буде провести аналіз і тоді ми знатимемо від чого тут псується стінопис», – розповіла Лілія Онищенко.

За її словами, є багато способів захистити стінопис від руйнування, але які з них застосовувати у даному випадку стане відомо лише після результатів дослідження.

Для повної реставрації одного метра квадратного стінопису потрібно півтори тисячі євро. За словами Лілії Онищенко, провести такі роботи дуже складно і дорого, тому заходи по збереженню стінопису просто необхідні.

“Міністерство культури Польщі профінансує лише консервацію стінопису. Тепер вони частково фінансують роботи по ремонту даху, світлика. Решта робіт по дзвіниці і заміні даху, проектні роботи робляться коштами міського бюджету. Цього року на ці всі роботи буде освоєно півтора мільйона гривень», – додала Лілія Онищенко.

Джерело: “Львівський портал”