2010 р. Увага – Міцкевича, 9!

Аліна Небельмес

Дата: 05.05.2010

Понад 15 років територія позаду пам’ятника А. Міцкевичу у Львові пустує. Колись там стояв триповерховий бідермаєрівський будинок. Тепер же планують збудувати чи не вдвічі вищий готель. Пам’яткоохоронні товариства, громадські організації уже б’ють на сполох: представлені в Інтернеті проекти показують, що майбутня споруда не вписуватиметься в історичне середовище, та ще й закриватиме вигляд на Латинську катедру та на вежу Ратуші.

Сьогодні в Інтернеті можна знайти кілька проектів готелю, що буде на Міцкевича, 9, зокрема й проект власника цієї земельної ділянки ТзОВ «Центр розвитку нерухомості» (його засновником є «Технопарк ЛЗТА», який і входить у «Unidevelop Holdining»).

У травні 2008 року ТзОВ «Центр розвитку нерухомості» отримало дозвіл виконавчого комітету Львівської міської ради на проектування готельно-адміністративного комплексу з підземною автостоянкою (рішення № 534 ЛМР від 30.05.2008). При цьому забудовник мав провести міжнародний архітектурний конкурс та отримати рекомендації ЮНЕСКО щодо майбутнього проектування.

Однак за півроку виконком дозволив ТзОВ “Центр розвитку нерухомості“ “проектування та будівництво готельно-адміністративного комплексу з підземною автостоянкою на пл. А. Міцкевича, 9”, уже без міжнародного конкурсу та погодження з ЮНЕСКО (рішення міськвиконкому № 29 від 30.01.2009).

У коментарі ZAXID.NET головний архітектор міста Юрій Криворучко запевнив, що міська рада не отримувала ні проекту готелю, ні жодних інших документів. Натомість він зазначив, що мови про будування паркінгу на цій території не може бути, оскільки на території є цінні історичні об’єкти (йдеться про фрагменти високого муру, які проходять по всій території). Окрім того, оскільки ця територія входить у спадщину ЮНЕСКО, варто оголосити міжнародний конкурс на створення на цьому місці будівлі.

Те, що на місці колишнього будинку на вул. Міцкевича, 9, пустир не потрібен – не викликає заперечення. Та в цьому випадку мешканці Львова мають самі вирішити, що вони бажають там бачити. Адже чимало львів’ян пам’ятають стару будівлю, яка стояла на цьому місті. Пам’ятають, що будинок не зруйнували, а розбирали (!). І в той час мова йшла про його пізніше відтворення.

Історія

Будинок № 9 споруджений 1839 р. за проектом архітектора Вільгельма Шмідта. 120 років тому у ньому був магазин світильників Рудольфа Дітмара. Він першим у світі почав виробництво гасової лампи, винайденої у Львові. Магазин Дітмара був якраз на розі, де за совєтських часів уже була перукарня. В цьому ж будинку за Польщі розташувалася редакція газети, спортивний клуб, салон мод, а також торгували делікатесами. У 1930-роках тут знаходився Львівський союз артистів-пластиків, а вже за СРСР – Спілка художників, художньо-виробничий комбінат Художнього фонду та дитяча художня школа.

Як пише Вікіпедія, 1991 року пожежа знищила будинок № 10, ця пожежа вплинула і на сусідній будинок, де стався частково обвал. Хоча будинок № 9 визнали аварійним лише 1997 року. «Будинки на Міцкевича, 9 і 10 були подібними. У 1993 році планувалося, що в одному з них буде молодіжно-артистичний центр, а в іншому – кінотеатр для молоді. Ці будинки мали залишатися брамою в старе місто», – зазначив ZAXID.NET голова постійної комісії культури, дозвілля, ЗМІ, промоції та туризму Львівської міської ради Маркіян Іващишин.

За словами начальника управління охорони історичного середовища Лілії Онищенко, у першому історико-містобудівному обґрунтуванні, йшлося про те, що будинок відновлять, лише на даху зроблять мансарду. «Коли ж мова йде про новий об’єкт, то фірмі потрібно провести конкурс. Ми зараз на тому етапі, що нам потрібно вирішити, що ми хочемо: відбудову будинку чи будівництво нового», – зазначила Лілія Онищенко.

Три варіанти

Як запевнив ZAXID.NET архітектор, член Українського комітету IKOMOС Микола Гайда, у цьому випадку є три варіанти.

«Ідея відновити будинок з автентичними деталями справді була. Кам’яні деталі були розібрані і складені, тому можемо говорити і про повну відбудову будинку (варіант № 1). Це питання є правомірне, оскільки ми пам’ятаємо, як виглядав будинок, ми маємо докладні документально зафіксовані й обміряні частини будинку. Особливої цінності всередині будинку не було, але він мав добру архітектурну і містобудівну цінність, в просторі міста він “сидів” добре.

Враховуючи наш підхід до збереження історичного середовища, можна відтворити об’єкт, який втрачено, а його середину начинити новою функцією (варіант № 2). Третій підхід – це те, що ми, прагматики, махаємо рукою, і будуємо сучасну будівлю, яка впишеться в те середовище. До речі, про те, що будівля “Укрсоцбанку” впишеться в середовище, також говорили», – зазначив Микола Гайда.

«У нас кожен робить так, як думає зараз, незважаючи на попередні рішення, де були закладені певні засади. По Міцкевича,9 було чітке рішення, що з реєстрації пам’ятку ніхто не знімає. Сам об’єкт був у поганому інженерному стані, але він творив елемент цілого ансамблю площі Міцкевича, 9, – і тому було прийнято рішення про розбирання будинку з відбудовою фасадів в майбутньому, коли буде відтворюватися ця забудова.

Більше того, на той момент багато елементів не збивали, а їх демонтовували, щоб у майбутньому ці елементи поставити на місце», – додав ZAXID.NET Президент «Фонду збереження історико-архітектурної спадщини», голова ради Львівської обласної організації «Українського товариства охорони пам’яток історичної культури» Андрій Салюк.

Точки зору

«Дискусія про те, відновлювати старі будинки чи будувати нові, постійно виринає. І ця дискусія складна. І, на мою особисту думку, якщо будинок упав, то варто збудувати новий зі сучасною архітектурою, якщо вона підходить до загальної картини, – поділилася міркуваннями експерт GTZ (Німецького товариства технічної співпраці) координатор українсько-німецького проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» у Львові Іріс Ґляйхман.

– Є хороші приклади у різних містах, які свідчать, що це хороший приклад. Але у Львові, на жаль, таких прикладів немає. Чи варто будувати сучасні будівлі у старому місті, моя думка – однозначно так, але треба робити це дуже, дуже обережно».

Те, що Львову потрібно щось нове будувати, говорив під час свого приїзду експерт Міжнародної ради з питань пам’яток та визначних місць (ІКОМОС) Ганс Каспарі. Він сказав, що зараз дуже складне завдання стоїть перед архітекторами: він має поєднати непоєднувані будинки, а також катедру, вежа та пам’ятник Міцкевичу.

За словами Г. Каспарі, “Львів має дуже негативний досвід з будівлею “Укрсоцбанку”, тому львів’яни вже тепер бояться, на холодне дують; якщо львів’яни не хочуть експериментувати, хочуть все повторювати – це теж не правильно, бо тоді місто не розвивається”.

«Ніхто не проти того, щоб будувалося щось нове, що говорило б про те, що місто живе. Але цим зловживають. Потрібно переосмислити те, що було, і те, що зараз є. Якщо пройде осмислення відбудови архітектури, як робиться у світі, то зможемо і ми побачити добрий проект. Натомість, якщо цього не відбудеться, якщо нема осмислення, то краще відтворити будинок таким, який він був», – висловив свою позицію Маркіян Іващишин.

«Потрібно, щоб львів’янам запропонували варіанти. Зрозуміло, зараз легше будувати нове, але потрібно дбати за стару частину міста, за будь-яких обставин потрібно зберегти історичне середовище – чи нове будуватимуть, чи старе. Через будинки на Валовій та “Укрсоцбанк” втрачаємо обличчя Львова. Це дисонанс, хаотичність забудови. Втрачається саме місто. Можемо втратити ауру міста. А пізніше – і туристів», – висловила міркування експерт Центру правових та політичних досліджень «Сім» Ярина Ясиневич.

«Я ж схиляюся до того, що треба було б відтворити фасади того будинку, тобто його об’ємно-просторову структуру, а планувальну структуру можна було б проігнорувати. Також треба було б заекспонувати археологію, яку ми маємо внизу, адже будинок частково сидить на високому мурі», – зазначив Микола Гайда.

Андрій Салюк заявив, що потрібно докласти всіх зусиль, щоб те, «що визнав прекрасним цілий світ (Львів – у світовій спадщині ЮНЕСКО), залишити і зберегти щонайдовше», також поінформував, що на кафедрі реставрації та реконструкції архітектурних комплексів НУ «Львівська політехніка» готують проект будинку, що може стояти за адресою Міцкевича,9. Тож незабаром – нове обговорення…