2010 р. Ансамбль пл. Міцкевича у Львові може знову постраждати від новітньої забудови

Дата: 22.03.2010

Зображення будівлі, яка може з’явитися на пл. Міцкевича у Львові на залишках високого муру неприємно вразили пам’яткоохоронних активістів, – про це кореспондент ЗІКу довідався сьогодні, 22 березня, у ГО ЦППД «Сім», який провадить програму моніторингу пам’яткоохороннх програм. Розміщені на веб-сторінці Universal Development & Construction Holding зображення готелю на пл. Міцкевича, 9 неабияк стурбували львівських пам’яткоохоронців.

Ескізи підтверджують, що на ділянці загальною площею 1,090 кв. під забудову відійде 1,067 кв. м, де до 2012 року постане готель на шість поверхів, загальною площею 7, 780 кв. м. Готельний комплекс охоплюватиме респектабельні номери, кафе та конференц-зал. Помилки бути не може: мова йде саме про Львів. Конкретніше про історичний центр міста, внесений до переліку світової спадщини ЮНЕСКО.

Як свідчить експлікація, готель Novotel на пл. Міцкевича у Львові мав стати пріоритетною прем’єрою бренду «Аккор Груп» в Україні (загалом такі готелі запроектовані в 61 країні). Але як дизайн готелю за такої пропозиції мав відповідати історичній архітектурі Львова, як це стверджують його батьки, – залишається лише дивуватися.

До оприлюднення ескізів майбутнього готелю причетний UDC Holding – холдинг, що об’єднує низку компаній, які працюють на ринку нерухомості України від 1998 року. До нього увійшло понад 20 підприємств, зокрема такі відомі львівські фірми «ЖБК Ваш Дім», «Технопарк ЛЗТА» тощо, а також ряд київських структур на чолі з «Універсальною девелоперською компанією». Холдинг має своє проектне бюро. На даний момент UDC Holding – це переважно проекти західної та центральної України, хоча угода із французькою компанією «Аккор» (світовий готельний оператор) дає можливість холдингу вийти на всеукраїнський рівень.

Коли торік, у серпні, ЗІК повідомляв, що поряд із «Укрсоцбанком» на пл. Міцкевича у Львові має постати готель, то директор ТзОВ «Центр розвитку нерухомості» Роман Шпирка стверджував, що ескізний проект вже поданий на затвердження до Львівської міськради. Зараз Роман Шпирка перспективи будівництва воліє не коментувати жодним чином. Однак стверджує, що не зустрічав в Інтернеті жодних зображень майбутнього готелю.

Раніше Роман Шпирка стверджував, що «Центр розвитку нерухомості» запланував збудувати 6-поверховий готельно-адміністративний комплекс на пл. Міцкевича біля «Укрсоцбанку», отримавши 30 травня 2008 року дозвіл Львівського виконкому на проектування цього комплексу.

«Як власник ділянки, «Центр розвитку нерухомості» виступив замовником проекту. Над проектом працює UDC Holding. Уже готовий ескізний проект. Ми подали його у Львівську міськраду на затвердження. У публічному обговоренні проекту поки що не бачимо потреби. За нашими намірами будівництво розпочнеться 2010 року і завершиться орієнтовно 2011 року, – наскільки це залежатиме від нас.

Поки що обходимося власними силами, якщо ж надумаємо залучати гроші інвесторів, тоді сформуємо інвестиційну пропозицію й оголосимо вартість проекту, наразі – це комерційна таємниця», – сказав Роман Шпирка, який тепер стверджує, що його неправильно зрозуміли, бо до міськради ескізу насправді не подавали. І взагалі, якщо ескіз був, то тільки як внутрішній документ, не призначений для публікації.

Утім тоді ж інші джерела називали приблизну вартість спорудження чотиризіркового готелю Novotel на 76 номерів на земельній ділянці площею 10 соток, – близько 8 млн євро. Готель має бути зданий в експлуатацію до 2012 року, бо девелоперський холдинг UDC Holding, який проектує і будує комплекс уже підписав меморандум про розміщення гостей і учасників «Євро-2012» з мерією Львова, в якому третьою стороною виступило TUI Travel.

При цьому повідомлялося, що UDC Holding уклав контракт з міжнародним оператором Accor Group на управління мережею готелів. Аналогічна угода укладена й на готель Ibis (три зірки), яку компанія також має намір спорудити у Львові навпроти залізничного вокзалу. Угода з власником Ibis та Novotel – французьким готельним оператором Accor Hospitality підписана на 25 років.

Цікаво, що у передпроектних пропозиціях було передбачено спорудження готельно-адміністративного комплексу тільки на 56 номерів загальною площею 7 240 кв. м. Під готелем планували будівництво підземної автостоянки!!!

Нагадаємо, власником ділянки на пл. Міцкевича,9 є ТзОВ «Центр розвитку нерухомості», засновником якого є один з найбільших львівських девелоперів – «Технопарк ЛЗТА». ТзОВ «Центр розвитку нерухомості» купило ділянку за адресою пл. Міцкевича, 9 у ЗАТ «Львівнафтопродукт» у березні 2005 року. UDC Holding входить до складу «Універсальної інвестиційної групи» і об’єднує її підприємства і компанії, що працюють у галузі будівництва.

У холдинг входить понад 20 компаній, зокрема й згадане ЗАТ «Технопарк ЛЗТА», із яким довгий час судилася Львівська обласна організація Національної спілки художників України, яка заявляла про своє право на залишки споруди у вигляді фундаментів і підвалів. До того, як будинок тріснув, він перебував на балансі Спілки художників, тому керівництво ЛОО НСХУ вважає себе власником решток фундаменту, що становить 3,75% 3-поверхововго будинку, збудованого ще у 1839 році за проектом архітектора Вільгельма Шмідта.

До речі, один із мерів Львова, якому дуже подобається архітектурне диво «Укрсоцбанку» хоче, аби і під № 9 поставити такий же будинок тільки в дзеркальній симетрії. Цю свою думку він висловлював публічно і здобув схвальну підтримку однодумців.

З огляду на існування в Інтернеті проектних ескізів готелю львів’яни, яких непокоїть доля пам’ятки архітектури на пл. Міцкевича, 9, звернулися до владних органів із вимогою громадських слухань щодо проекту 6-поверхового готельно-адміністративного комплексу на землі, яка має подвійний охоронний статус – Державного історико-архітектурного заповідника та території, занесеної до переліку культурної спадщини ЮНЕСКО.

Лист за підписом керівника програми моніторингу Державної пам’яткоохоронної політики Ярини Ясиневич з клопотанням про громадські слухання адресовано начальнику Управління архітектури, головному архітектору м. Львова Ю. Криворучку, начальнику відділу громадського партнерства управління «Секретаріат ради» Ю. Лукашевському, голові Державної служби з питань національної спадщини М. Кучеруку, начальнику Управління охорони культурної спадщини ЛОДА В. Івановському, начальнику Управління охорони історичного середовища Л. Онищенко-Швець.

На це головний архітектор Львова Юрій Криворучко, відповів, що в очі не бачив проекту євроготелю на пл. Міцкевича, 9.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»