Митна площа

На перетині вулиць Винниченка та Личаківської розташована площа Митна, яка називається так із 1990 року. З кінця XVIII століття вона називалася Цловою або Цельною (Митною), з 1933 року – Бандурського на честь львівського римсько-католицького єпископа Владислава Бандурського (1865-1932), а в часи німецької окупації – Цолльпляц. Із 1946 року площа мала назву Радянська. Забудова – класицизм.

За Польщі в будівлі біля костелу кларисок (№ 1) містилося Фінансове управління податків, каса для оплати, державний склад тютюнових виробів, а також торговий дім “Відродження”, від радянських часів у цій будівлі приміщення поліграфічного технікуму. Приміщення складів від часів незалежності займають різноманітні фірми.

1976 року під площею збудували підземний перехід, який до кінця 1980-х, як і більшість підземних переходів, споруджених у Львові в ту епоху, поступово почав утрачати своє функціональне призначення. Йти цим переходом, особливо від вулиці Винниченка, було незатишно через темряву, захаращеність, бруд і запах сечі. Наприкінці 1980-х і на початку 1990-х стіни переходу були розмальовані та розсписані різноманітними гаслами. 2002 року перехід облаштували крамницями та кіосками, він знову набув цивілізованого вигляду. На площі Митній у 1990-х роках відкрили дуже популярне в ті часи (особливо серед дітей та їхніх батьків) кафе “Кастелярі”. До 1970-х площа була озелененою, тут навіть росли райські яблука. Після побудови переходу площу вимостили плитами та спорудили фонтан.

Джерело: “”, 2 березня 2007 року, № 37 (1083)