Міцкевича пл.

Міцкевича пл.

Розмір зображення: 800:621 піксел

Між вулицями Вороного, Коперника, площею Марійською, вулицями Братів Рогатинців, Валовою і площею Галицькою розташована площа Міцкевича, названа так 1944 року на честь великого польського поета Адама Міцкевича (1798-1855), від 1843-го вона мала назву Фердинанда на честь австрійського імператора Фердинанда I (1835-1848), від 1862 року – Марійська, бо тоді тут було встановлено фігуру Божої Матері.

Джерело: “”, 26 червня 2008 року, № 90 (398)

Між площею Міцкевича та проспектом Свободи розташована площа Марійська, названа так 1862 року на честь того, що тут встановили фігуру Божої Матері.

Зараз це фактично невеличка частина площі, яка не має жодної адреси, назву відновили 2007 року. 1904-го, у зв’язку зі спорудженням пам’ятника Адамові Міцкевичу, на це місце перенесли стантую Богородиці. 1950 р. радянська влада демонтувала статую, а на її місці спорудили фонтан із міфологічними морськими потворами (відкриття відбулося 1 травня 1951 року). Скульптуру спершу зберігали в каплиці Боїмів, а згодом – у Бернардинському соборі (церква святого Андрія). 1997 року тут відновили копію давньої фігури Матері Божої.

Джерело: “”, 4 липня 2008 року, № 94 (402)