М

Міцкевича пл.

Міцкевича пл.

Розмір зображення: 800:621 піксел

Між вулицями Вороного, Коперника, площею Марійською, вулицями Братів Рогатинців, Валовою і площею Галицькою розташована площа Міцкевича, названа так 1944 року на честь великого польського поета Адама Міцкевича (1798-1855), від 1843-го вона мала назву Фердинанда на честь австрійського імператора Фердинанда I (1835-1848), від 1862 року – Марійська, бо тоді тут було встановлено фігуру Божої Матері.

Джерело: “”, 26 червня 2008 року, № 90 (398)

Між площею Міцкевича та проспектом Свободи розташована площа Марійська, названа так 1862 року на честь того, що тут встановили фігуру Божої Матері.

Зараз це фактично невеличка частина площі, яка не має жодної адреси, назву відновили 2007 року. 1904-го, у зв’язку зі спорудженням пам’ятника Адамові Міцкевичу, на це місце перенесли стантую Богородиці. 1950 р. радянська влада демонтувала статую, а на її місці спорудили фонтан із міфологічними морськими потворами (відкриття відбулося 1 травня 1951 року). Скульптуру спершу зберігали в каплиці Боїмів, а згодом – у Бернардинському соборі (церква святого Андрія). 1997 року тут відновили копію давньої фігури Матері Божої.

Джерело: “”, 4 липня 2008 року, № 94 (402)

План
Одо Добровольський. Площа Марійська (Міцкевича) у Львові. 1907, акварель. Львівська галерея мистецтв. 	Джерело: Бірюльов Ю. Мистецтво львівської…
1907 р. Загальний вигляд площі
ukrcenter.com
1987 р. Фрагмент площі з видом на кафедральний костел
Джерело: Львов: атлас туриста. – М.: 1989 г.
1989 р. Загальний вигляд площі
2012 р. Панорама південно-західного боку площі (+)
2012 р. Панорама з північного заходу
2013 р. Панорама площі Міцкевича з південного заходу (+)
Пам’ятник А. Міцкевичу (бронза, граніт) (пл. А. Міцкевича) – пам’ятка монументального мистецтва (1906 рік) [Постанова Кабінету міністрів України №…
Пам’ятник Адаму Міцкевичу (+)
Готель “Жорж” заснований в 1793 р. Георгом (Жоржем) Гофманом. Існуючий будинок споруджено в 1900 р. за проектом віденських архітекторів Г.Гельмера…
Готель “Жорж” (№ 1) (+)
У будинку № 4 за польських часів містився готель “Європейський” Увєра, готель “Французький”, видавництво “Культура і мистецтво”, Академічна…
Будинок (№ 4) (+)
Французький готель (пл.Міцкевича, 5) заснований в 1804 р. На першому поверсі є прохід до пасажу “Роксолана” (споруджений в 1925 р. архіт.Ф.Каслером…
Французький готель (№ 5) (+)
Будинок (пл.Міцкевича, 6-7) споруджений в 1909 р. (архіт.К.Майредер). Він прикрашений скульптурними алегоріями достатку і комерції. 	У будинку № 6/7…
Будинок (№ 6 – 7) (+)
Прибутковий будинок Й.Шпрехера (пл.Міцкевича, 8) споруджено в 1912 – 1921 рр. (архіт.Ф.Каслер). На той час він був найвищим у місті. 	У будинку № 8…
Житловий будинок (№ 9) (+)
Пам’ятковий будинок (пл.Міцкевича, 10) з 19 ст. знесено в 1998 р., на його місці за проектом архіт.О.Базюка споруджено “Укрсоцбанк”. 	У будинку по…
Укрсоцбанк (№ 10) (+)
Цей фонтан споруджено в 1904 р., за комуністичного правління зруйнований. 	Відбудований в 1997 р. На ньому встановлено копію статуї богородиції…
Фонтан з фігурою богородиці (+)