2007 р. У галицькій столиці з’явилася площа Марійська

Дата: 03.03.2007

У нашому місті на одну площу стало більше – ухвалою сесії міської ради утворено площу Марійську. Це територія, обмежена площею Адама Міцкевича, трамвайною колією на вулиці Дорошенка та проїжджою частиною проспекту Свободи – з двох боків. Створення нової площі не потягне за собою зміни адрес будинків на проспекті Свободи.

За словами голови депкомісії культури, дозвілля, туризму та промоцій Маркіяна Іванишина, площу перейменовано після довготривалих звернень релігійних громад та громадських діячів міста: “Аргументація була така: не пасує, щоб статуя Матері Божої стояла під адресою: площа Міцкевича. Окрім того, ця площа ще до перейменування мала назву Марійської”.

Юлія Ліщенко

Коментар для «ВЗ»

Віктор Москалюк, депутат міської ради, голова комісії з архітектури, містобудування та охорони довкілля

– Причина такого вирішення питання – щоби не загострювати українсько-польські стосунки, не змінювати назви площі Міцкевича, яка раніше називалася Марійською. Однак, вважаю, важливішим є питання, що на площі Міцкевича уже шістнадцять років стоять руїни, які не забудовуються. Досі ніхто не дає відповіді, що там має бути. Власники купили ділянку, але Спілка художників має право власності на фундамент. Як би там не було, все одно треба будувати – домовлятися і будувати. Можна один поверх залишити за Спілкою художників, а інші використати у своїх цілях. Але обов’язково треба зробити архітектурну прив’язку, звести гарний будинок або відтворити старовинний будинок, який там стояв.

З історії питання

Після перекриття річки Полтви у 1840 році утворилася площа, яку назвали іменем ерцгерцога Фердинанда д’Есте, намісника Галичини і Лодомерії. У 1862 році криницю в центрі площі прикрасила статуя Діви Марії, пожертвувана місту графинею Севериною Бадені. Площа отримала назву Марійської. У 1904 році тут встановлено пам’ятник Адаму Міцкевичу за проектом А. Попеля.

Початково пам’ятник мали спорудити біля “Мар’яцької” аптеки, але через загрозу обвалу склепіння Полтви його вирішили будувати у центрі площі, на місці фігури Діви Марії. Відтак Діву Марію перенесли на місце біля аптеки. Площу назвали іменем Міцкевича у 1946 році. У 1950-му тодішня влада вирішила зняти фігуру Матері Божої, і її перенесли до Бернардинського костелу, а на нижній частині цоколя спорудили чашу фонтана.

Зараз автентична відреставрована статуя Богородиці авторства Й. Гауттмана – у церкві Св. Андрія. Натомість на площі Марійській стоїть її копія з білого мармуру, яку встановили у 1998 році. Однак її повернули на 90 градусів – раніше вона дивилася на пам’ятник Міцкевичу, а зараз – у бік вулиці Коперника. (Використано матеріали з видання “Галицька брама. Площа Міцкевича”, № 9, 1997 р.)

Джерело: “Високий Замок”