Укрсоцбанк (№ 10)

Укрсоцбанк (№ 10)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Пам’ятковий будинок (пл.Міцкевича, 10) з 19 ст. знесено в 1998 р., на його місці за проектом архіт.О.Базюка споруджено “Укрсоцбанк”.

У будинку по вул.Братів Рогатинців № 2 за Польщі була перукарня Еборбаха, тепер тут “Укрсоцбанк”, збудований 2005 року.

На місці сучасної будівлі “Укрсоцбанку” до початку 1990-х років стояв будинок, південна сторона якого мала адресу Валова, № 1. Власне тут був вхід до кінотеатру імені Івана Франка, де в радянські часи демонстрували кінофільми, які перед цим відбули свій термін у кінопрокаті. Той, хто не встиг подивитись якусь популярну стрічку, завжди міг зробити це в кінотеатрі імені Івана Франка. Вихід із нього був на невеличку вулицю Кравецьку (до 1871 року вона називалася Валовою бічною), яка ще фігурувала в довідниках кінця 90-х років ХХ століття і практично зникла після завершення будівництва банку 2005 року (тепер із цього боку банківські гаражі).

Джерело: “”, 16 лютого 2007 року, № 27 (97)

У будинку № 10 за польських часів містився магазин радіотоварів “Неутроден” і кондитерська Delice, за часів СРСР тут працювало ательє мод 1-го розряду “Черемшина”, магазин радіоелектротоварів “Електроніка”, магазин фототоварів, а згодом господарський. На початку 1990-х рр. будинок почав обвалюватися. Коли він був майже приреченим, від 1992 року на його стінах писали і малювали учасники популярного авангардового фестивалю “Вивих”. Відтак будинок називали “вивихнутим”. 1996 року будинок на площі Міцкевича, 10, а точніше його руїни, придбав за 25 тисяч доларів “Укрсоцбанк”. Спорудження завершили 2005 року.

Джерело: “”, 26 червня 2008 року, № 90 (398)