Мартовича вул.

Вулицю Стефаника з проспектом Шевченка з’єднує вулиця Мартовича, названа так 1946 року на честь українського письменника і громадського діяча Леся Мартовича (1871-1916); від 1898-го мала назву Фрідріхів на честь львівських фабрикантів, яким належала ділянка на цій вулиці; в часи німецької окупації – Ґірардіґассе; 1945 року – Газетна.

У будинку № 2 за Польщі містилося поштове відділення № 5, від часів СРСР тут Галицький (Ленінський) райвідділ МВС, за Радянського Союзу тут також був опорний пункт правопорядку Ленінського району.

У житловому будинку № 5 за Польщі працював торговий дім “Балтик”, на фасаді – пам’ятна таблиця, яка сповіщає, що тут – меморіальна майстерня скульптора Теодозії Бриж.

У будівлі № 7 діє туристична фірма “Турвест”, за польських часів поряд була школа Святого Йосифа. Забудова вулиці: класицизм, сецесія.

Джерело: “”, 31 жовтня, 2008 року, № 160 (468)