2009 р. Поряд із «Укрсоцбанком» на пл. Міцкевича у Львові наступного року збудують готель

Дата: 10.08.2009

До львівської міськради на затвердження подано ескізний проект готелю на пл. Адамі Міцкевича, 9 у Львові, – про це кореспонденту Західної інформаційної корпорації повідомив директор ТзОВ «Центр розвитку нерухомості» Роман Шпирка. «Центр розвитку нерухомості» запланував збудувати 6-поверховий готельно-адміністративний комплекс на пл. Міцкевича біля «Укрсоцбанку» іще торік, конкретніше 30 травня 2008 року, отримавши дозвіл Львівського виконкому на проектування цього комплексу.

«Як власник ділянки, «Центр роз витку нерухомості» виступив замовником проекту. Над проектом працює UDC Holding. Уже готовий ескізний проект. Ми подали його у Львівську міськраду на затвердження. У публічному обговоренні проекту поки що не бачимо потреби. За нашими намірами будівництво розпочнеться 2010 року і завершиться орієнтовно 2011 року, – наскільки це залежатиме від нас. Поки що обходимося власними силами, якщо ж надумаємо залучати гроші інвесторів, тоді сформуємо інвестиційну пропозицію й оголосимо вартість проекту, наразі – це комерційна таємниця», – сказав Роман Шпирка.

Утім інші джерела називають вартість спорудження чотиризіркового готелю Novotel на 76 номерів на земельній ділянці площею 10 соток, – це близько 8 млн євро. Готель має бути зданий в експлуатацію до 2012 року, бо девелоперський холдинг UDC Holding, який проектує і будує комплекс уже підписав меморандум про розміщення гостей і учасників «Євро-2012» з мерією Львова, в якому третьою стороною виступило TUI Travel.

Також UDC Holding уклав контракт з міжнародним оператором Accor Group на управління мережею готелів. Аналогічна угода укладена й на готель Ibis (три зірки), яку компанія також має намір спорудити у Львові навпроти залізничного вокзалу. Угода з власником Ibis та Novotel – французьким готельним оператором Accor Hospitality підписана на 25 років.

Цікаво, що у передпроектних пропозиціях було передбачено спорудження готельно-адміністративного комплексу на тільки 56 номерів загальною площею 7240 кв. м. Під готелем планували будівництво підземної автостоянки!!!

Нагадаємо, власником ділянки на пл. Міцкевича,9 є ТзОВ «Центр розвитку нерухомості», засновником якого є один з найбільших львівських девелоперів – «Технопарк ЛЗТА». ТзОВ «Центр розвитку нерухомості» купило ділянку за адресою пл. Міцкевича, 9 у ЗАТ «Львівнафтопродукт» у березні 2005 року. UDC Holding входить до складу «Універсальної інвестиційної групи» і об’єднує її підприємства і компанії, що працюють у галузі будівництва.

У холдинг входить понад 20 компаний, зокрема й згадане ЗАО «Технопарк ЛЗТА», із яким довгий час судилася Львівська обласна організація Національної спілки художників України, яка заявляла про своє право на залишки споруди у вигляді фундаментів і підвалів. До того, як будинок тріснув, він перебував на балансі Спілки художників, тому керівництво ЛОО НСХУ вважає себе власником решток фундаменту, що становить 3,75% 3-поверхововго будинку, збудованого ще у 1839 році за проектом архітектора Вільгельма Шмідта.

Про протистояння Спілки художників та «Технопарком ЛЗТА» ЗІК повідомляв 12 вересня 2008 року, коли робітники, що вивозили залишки будинку, не пускали за огорожу території на вул. Міцкевича, 9 керівництво Спілки художників. Тоді голова НСХУ Олег Микита скерував звернення до Прокуратури та СБУ з проханням припинити незаконне руйнування пам’ятки та нищення власності Спілки художників.

Олег Микита сподівався також швидкої реакції від управління охорони історичного середовища Львова та управлінні охорони культурної спадщини Львівської облдержадміністрації, що його очолює Василь Івановський, під керівництвом якого свого часу було досліджено цей археологічний об’єкт.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»