Французький готель (№ 5)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Французький готель (пл.Міцкевича, 5) заснований в 1804 р. На першому поверсі є прохід до пасажу “Роксолана” (споруджений в 1925 р. архіт.Ф.Каслером як “Маріацька галерея”, реконстр. в 1996 р.).

У будинку № 5 до 1939 року працював Банк торгівлі та промисловості, кінотеатр “Казино” Млодзінського (від грудня 1939 року – імені Івана Франка), кінотеатр “Рай” (від грудня 1939 року – імені Міцкевича), цукерня Дудека, ательє дамських капелюхів Кнобльоха, торгівля папером і канцелярським приладдям Краєвського, товариство перевізників “Пронта”, в торговому пасажі Касслера “Галерея Марійська” містилося багато установ і крамниць, зокрема торговельний дім Гекера, бюро польських авіаліній Lot, офіс Paramount Film, транспортне товариство Pronta, ювелірний і годинникарський магазин Зельтенрайха, магазин галантереї та готового одягу Ґурського і Вітека, в часи німецької окупації пасаж мав назву Lemberger Hof, від 1948 року в перебудованому пасажі запрацював універмаг “Дитячий світ”, де був дитячий фотосалон і перукарня, на початку 1960-х років тут модернізували інтер’єр і назвали універмаг “Барвінок”, від 1995-го облаштували магазин київської фірми “Роксолана”, від 1996-го змінили назву на “Пасаж” і від 2008 року сюди “перейшов” дитячий магазин “Антошка”. У часи СРСР (у 50-х роках) у цьому будинку також містилося кафе, у 1950-1980-х – ювелірний магазин “Кристал” і книжковий магазин “Молодість”, зараз тут, окрім “Антошки”, міститься також “ПроКредитБанк”.

Джерело: “”, 26 червня 2008 року, № 90 (398)