Маланюка пл.

Між вулицями Чайковського, Вороного і Тихою розташована площа Маланюка, названа так 1993 року на честь українського письменника Євгена Маланюка (1897-1968); від початку XIX ст. мала назву На Хорунщині; від 1892 року – Домбровського на честь польського національного героя, командувача польських легіонів в Італії Яна Генрика Домбровського (1755-1818); в роки німецької окупації – Бурґпляц; у 1950-1993 рр. – Домбровського на честь головнокомандувача військ Паризької комуни у 1871 р. Ярослава Домбровського (1836-1871).

У будинку № 3 до 1939 року містився Міський відділ здоров’я і лазня Духенського, у 1950-х роках тут працювали народні суди Ленінського і Залізничного районів, плодовоовочевий комбінат і міський відділ здоров’я, від часів СРСР тут прокуратура Галицького району.

У 1980-х на площі встановили пам’ятник галицькому комуністичному письменникові Степану Тудору, на цьому місці до 1941 року була студня зі скульптурним фонтаном. Забудова площі – класицизм.

Джерело: “”, 17 жовтня 2008 року, № 153 (461)