Надія Нікітенко, Ірина Преловська, Тамара Рясная, Ірма Тоцька

503.1. Собор Святої Софії, 1-а пол. 11 – 20 ст. (археол., архіт., іст., мист.).

У центрі монастирського ансамблю. Храм присвячено Святій Софії – Премудрості Божій.

Згідно з літописами, собор побудував великий київський князь Ярослав Мудрий (1019 – 54). Дата зведення собору є дискусійною в науці, що викликано розбіжністю у літописних джерелах. «Повість минулих літ» відносить будівництво до 1037, Новгородський літопис вказує 1017 і повторює дані під 1037. У деяких списках літописів у статті 1037 замість «заложи» написано «сверши». Окремі дослідники датують собор 1017 – 37, інші джерела дали підставу деяким дослідникам (Д. Айналов, К. Широцький, Д. Щербаківський, Н. Нікітенко) пов’язати спорудження храму з будівничою діяльністю князя Володимира Великого. У «Слові про Закон і Благодать» сучасника побудови собору – митрополита Київського Іларіона стверджується, що у цій справі князь Ярослав завершив починання свого батька Володимира, як Соломон – Давидове у зведенні Єрусалимського храму. Під 1017 – 18 згадує митрополичий Софійський монастир у Києві ще один сучасник Володимира і Ярослава – саксонський єпископ Тітмар Мерзебурзький.

За висновками Н. Нікітенко, підтвердженими результатами новітніх досліджень собору, його засновниками були князь Володимир та його дружина Анна. Ярослав Мудрий, котрого традиційно вважають фундатором храму, завершував будівництво, розпочате його батьком. Дослідниця визначає спорудження собору 1011 – 18, спираючись на датовані написи-графіті на фресках.