2010 р. Софію Київську планують передати до сфери управління Міністерства культури і туризму

Дата: 05.11.2010

Зустріч міністра культури і туризму України Михайла Кулиняка із заступником генерального директора ЮНЕСКО Франческо Бандарином відбулася 1 листопада. Міністр наголосив, що Міністерство культури і туризму дуже зацікавлене у співпраці з ЮНЕСКО у питаннях збереження об’єктів культурної спадщини. Серед обговорених під час зустрічі питань – проблеми будівництва у буферній зоні Софії Київської.

Михайло Кулиняк повідомив, що за останні місяці у нього відбулося багато зустрічей з керівництвом Київської міської держадміністрації: «Ці зустрічі мали конструктивні наслідки. І за останні півроку жодних різких рухів у напрямку Софії не робиться. Найближчим часом ми будемо ставити питання про передачу Софії Київської із сфери управління Мінрегіонбуду до Міністерства культури і туризму». Про це інформує прес-служба Кабміну.

Франческо Бандарин наголосив, що у списку ЮНЕСКО, до якого включено Софію Київську, знаходиться 911 світових об’єктів культурної спадщини. І багато з них мають проблеми з будівництвом у своїх буферних зонах. «Але у випадку з Софією будівництво підійшло надто близько, – підкреслив він. – І наше завдання полягає в тому, щоб допомогти вам збалансувати питання розвитку міста та збереження культурних пам’яток».

Висловив чиновник хвилювання щодо питання охорони культурної спадщини на території заповідника «Херсонес Таврійський» та сподівання порозуміння з православною громадою храму на території заповідника.

Франческо Бандарин відвідав Україну вперше. Мета візиту – ознайомлення з українською культурною спадщиною, яка, за словами представника ЮНЕСКО, «є дуже відомою у світі», та участь у Міжнародному семінарі «Роль релігійних громад в управлінні об’єктами всесвітньої спадщини», який відбудеться 2-5 листопада під патронатом Президента України, за підтримки Міністерства культури і туризму України та під егідою ЮНЕСКО.

«На наступному засіданні нашого Комітету ми відзначимо велику роль України у проведенні цього заходу», – наголосив Франческо Бандарин.

Джерело: РІСУ