2008 р. Київрада передала УПЦ-МП церкву Преображення (Спаса на Берестові)

Дата: 04.10.2008

Київська міська рада передала в безоплатне користування Українській православній церкви Московського патріархату Церкву Преображення (Спаса на Берестові), що належала Києво-Печерському заповіднику та є пам’яткою національного значення. Як передає кореспондент УНІАН, за відповідне рішення проголосував 91 з 114 присутніх в залі депутатів Київради.

Разом з церквою також передано сторожку при вході до Гостинного двору монастиря, а також Часову Південну башту.

Під час обговорення цього питання виступив генеральний директор Національного Києво-Печерського заповідника Сергій Кролевець. Він зазначив, що храм був побудований ще в XI-XII столітті. Він був закритою церквою, непридатною для проведення богослужінь, а зараз саме з цією метою УПЦ просить цю церкву в користування.

Він пояснив, що для того, щоб проводити в ній богослужіння, необхідно здійснити будівельні роботи, які можуть зруйнувати унікальні древні фрески XI-XII століття. Наразі ці фрески закриті розписами XVII століття.

За інформацією, озвученою на сесії, сьогодні церква є закритою, і держава не виділяє кошти на її утримання.

На переконання лідера фракції Партії регіонів Олексія Омельяненка, така передача церкви чоловічому монастирю Києво-Печерської лаври навпаки допоможе зберегти її та унікальні фрески.

Джерело: УНІАН