2007 р. Повідомлення прес-служби Міністерства культури і туризму України з приводу ситуації,…

2007 р. Повідомлення прес-служби Міністерства культури і туризму України з приводу ситуації, що склалася навколо церкви Спаса на Берестові

Дата: 15.10.2007

Документ дослівно. Повідомлення прес-служби Міністерства культури і туризму України з приводу ситуації, що склалася навколо церкви Спаса на Берестові

Останнім часом до Міністерства культури і туризму України звертається багато представників ЗМІ з проханням прокоментувати наказ про передачу храму Спаса на Берестові Українській Православній Церкві, який начебто видало Міністерство культури. У зв’язку з цим повідомляємо, що жодного наказу з приводу передачі цього храму Міністерство культури і туризму не видавало.

Мінкультури не має юридичного права розпоряджатися майном Національного заповідника «Києво-Печерська Лавра», оскільки воно є власністю Київської міської громади. Міністерство ж може тільки підтримати або не підтримати звернення церкви щодо передачі того чи іншого об’єкту.

Ґрунтуючись на Указі Президента України від 21 березня 2002 р. «Про невідкладні заходи щодо остаточного подолання негативних наслідків тоталітарної політики колишнього Союзу РСР стосовно релігії та відновлення порушених прав церков і релігійних організацій» та протокольному дорученні Віце-прем’єр-міністра України Дмитра Табачника від 15 липня 2003 р. за результатами засідання Міжвідомчої комісії з підготовки пропозицій щодо відновлення прав церков і релігійних організацій, які були порушені внаслідок проведення колишнім Союзом РСР тоталітарної політики стосовно релігії, а також в межах повноважень, визначених Положенням про Міністерство культури і туризму України, Міністерство культури і туризму підтримало звернення про передачу у користування Української Православної Церкви храму Спаса на Берестові. Підкреслюємо, що мова йдеться не про передачу храму до власності Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі, а лише у користування. Остаточне ж рішення щодо передачі церкви Спаса на Берестові має прийняти Київська міська рада.

Міністерство культури і туризму України ініціює створення спеціальної Комісії, в яку мають увійти музейні співробітники, науковці, реставратори, культурологи, історики, діячі церкви та представники громадськості. Завдяки спільним зусиллям фахівців, Комісія виробить план першочергових дій, направлених на відновлення та збереження церкви Спаса на Берестові. Комісія також буде контролювати стан будівлі церкви, і лише після цього визначиться стосовно можливості її передачі УПЦ.

Міністерство культури і туризму також ініціює розгляд питання стану охорони культурної спадщини в Національному заповіднику «Києво-Печерська Лавра» на засіданні Національної Комісії ЮНЕСКО.

Користуючись нагодою, Міністерство культури і туризму України виражає вдячність всім науковцям, культурологам та журналістам, які висловили свою позицію у ситуації навколо церкви Спаса на Берестові, і тим самим проявили небайдужість до долі історичних святинь України.