Ні просьби, ні грозьби, ні тортури, ані смерть не приневолять тебе виявити тайни

2007 р. Чи є спасіння пам’яткам на Берестові?++

Дата: 22.09.2007

Розмова з Яковом Діхтярем, першим заступником голови Державної служби з питань національної культурної спадщини. – 21 вересня 2007 року. – м. Київ. – вул. Січневого повстання 21, корпус 20.

– Якове Яковичу, у ці дні стрічками Інтернет-новин розповсюджується інформація про чергову передачу кількох об’єктів Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника діючому монастирю. Чи могли б Ви прокоментувати це повідомлення?

– Загальний коментар такий: сьогодні настоятель Києво-Печерського монастиря дійсно піднімає питання про передачу їм деяких корпусів.

– Але питання ще не вирішене?

– Остаточно вирішене питання лише по 58-му корпусу. Він звільняється…

– Це відома історія. А нині йдеться вже про інші об’єкти.

– Справа в тому, що згідно договору, який укладений між Міністерством культури і Київською міською радою, Міністерство культури не має права одноосібно комусь ці корпуси передавати. Не лише церква чи корпус, а й взагалі будь-яке приміщення передається рішенням Київської міської територіальної громади. І якщо Київрада прийме таке рішення, то ми просто не матимемо права йому суперечити.

– Наші колеги з журналу «Музеї України» у своїй публікації називають номер наказу Міністерства культури про передачу Спаса на Берестові – № 1200/22/13-07. Ви такого наказу не знаєте?

– Ні, такого наказу я не знаю.

– Вказувалося, що він виданий ще 7-го вересня. Якби такий наказ існував, то Ви б мали знати про нього обов’язково…

– Думаю, що знав би. Але на сьогодні у мене немає цієї інформації. Я знаю, що питання піднімалося настоятелем монастиря – приблизно місяць тому.

– Але інформації про вирішення цього питання Ви не маєте?

– Не маю. Я знаю, що на Спаса на Берестові раніше претендувала «чорнобильська» релігійна громада. Раніше я кілька разів бачив їх біля цього храму.

– А нині церква використовується, як звичайне музейне приміщення?

– Вона зараз перебуває на реставрації.

– І для богослужіння Спаса на Берестові не використовується зовсім?

– Так. Зараз цього немає. Навесні тільки зняли риштування всередині храму, оскільки почалися археологічні дослідження давньої підлоги. Там є певні проблеми – саме з дослідженнями, – але під богослужіння споруда не передавалася. Десь приблизно у 1994-му чи 1995-му роках кілька разів вона надавалася для релігійних служб. Це було на великі православні свята, особливо на Спас. Але принаймні останні кілька років жодних служб там не було.

Розмову вів Іван Дивний