2007 р. В УПЦ (МП) не розуміють причини протестів працівників Національного заповідника…

2007 р. В УПЦ (МП) не розуміють причини протестів працівників Національного заповідника «Києво-Печерська лавра»

Дата: 24.09.2007

Прес-служба УПЦ (МП) прокоментувала рішення Міністерства культури передати в оренду Києво-Печерській лаврі ще три об’єкти Національного заповідника «Києво-Печерська Лавра». Як повідомляє «Україна православна», голова прес-служби УПЦ (МП) Василь Анісімов зазначив, що не розуміє обурення працівників музею-заповідника. Він наголосив, що «Національний заповідник не може впоратися з тими приміщеннями, які орендує у держави».

Віктор Анісімов також підкреслив, що «Президент України Віктор Ющенко, який неодноразово відвідував лавру, завжди давав високу оцінку праці монахів щодо відновлення святині». У повідомленні прес-служби УПЦ (МП) йдеться про те, що надані в оренду приміщення лаври потребують капітального ремонту, а храм Спаса на Берестові зараз «перетворився на наркопритон». «Усе це, – як сказано у повідомленні, – припиниться, коли за храмом доглядатимуть монахи».

У повідомленні «України православної» сказано що на сьогодні 30% приміщень Лаври надані в оренду УПЦ (МП), 20 % – Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра», а рештою «володіють різноманітні просвітницькі, комерційні, громадські організації».

Як РІСУ уже повідомляла, редакція журналу «Музеї України» висловила протест проти ініційованого Міністерством культури та туризму України процесу передачі майна Києво-Печерського заповідника у власність УПЦ (МП). Працівники журналу звернулися з офіційною заявою до Президента країни з вимогою «терміново, Указом Президента України, відмінити злочинний наказ Мінкульту про передачу корпусів Національного заповідника «Києво-Печерська Лавра» УПЦ (МП)».

У заяві редакційного колективу також висловлено прохання до Віктора Ющенка «дати доручення СБУ розслідувати дивні дії деяких чиновників, що виводять музейні землі і приміщення стратегічного, планетарного значення з власності держави, передаючи їх у підпорядкування іноземним організаціям».

Джерело: РІСУ