1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

Через Економічну браму можна пройти до церкви Спаса на Берестові. Берестове – колись родинне село великих київських князів. Тут у своєму палаці 15 липня 1015 року помер князь Володимир Великий. У Берестовській церкві, збудованій в кінці XI – на початку XII ст., поховано засновника Москви Юрія Долгорукого. Зруйнований за татаро-монгольської навали, цей храм у 1640 – 1643 роках, при митрополиті Петрі Могилі, відбудували, дбайливо зберігши рештки західної частини храму, до них добудували чотири приміщення, і храм набув вигляду хрещатого п’ятибанного. Його наново розписали майстри з Афона. Візантійський стиль розписів був уже анахронізмом на Україні, бо в цей час вже всюди панували реалістичні прийоми.

Серед розписів виділяється справжній шедевр живопису – портрет Петра Могили, виконаний, очевидно, якимсь київським художником. Тут досягнено бездоганної колористичної моделіровки форми, гостроти психологічної характеристики і великої схожості. Художникові вдалося передати риси мужнього обличчя і глибокий смуток карих очей людини, хворої на невиліковну хворобу, від якої Могила і помер у порівняно молодому віці. В церкві зберігаються два рельєфи, які стали вже хрестоматійними зразками різьби XI ст. На одному вирізьблено Геракла, який роздирає пащу лева, а на другій, як гадають, Кібелу, матір богів.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 55 – 58.