2007 р. Православні організації УПЦ (МП) виступили проти появи в Києві вулиці гетьмана Мазепи

Дата: 22.10.2007

Про це мова йде у спільній заяві Всеукраїнського православного братства Олександра Невського, Союзу православних братств України і Союзу православних громадян України, яку оприлюднили 20 жовтня. Приводом для написання Заяви послужило рішення, прийняте 17 жовтня на засіданні президії Київської міськради, про перейменування вулиці Січневого повстання на вулицю Івана Мазепи – гетьмана, якого за царської Росії відлучили від православної церкви.

У заяві, зокрема, сказано: «Представники православної громадськості Києва й всієї України не раз зверталися до київської й центральних органів влади, акцентувати увагу чиновників на неприпустимість найменування вулиці, на якій розташована Києво-Печерська лавра – колиска російського православ’я, що називають другим Єрусалимом, – ім’ям одіозної особистості Івана Мазепи.

Історичній вулиці в центрі Києва хочуть присвоїти ім’я відлученого від православної церкви (відданого анафемі) гетьмана І.Мазепи, що був відомий сучасникам як людина, схильна до пороку й аморальності… Тому закономірно, що людина, що зрадила моральні принципи православ’я, порушила 1708 року присягу, дану на святому хресті і євангелії на вірність російському царю, який, як відомо, у Російській імперії був і главою церкви.

Змовившись зі шведським королем, Мазепа допустив у межі південної Русі орду іновірців-шведів, що оскверняли православні храми (у церкви заводили на нічліг коней і т.п.). За це осквернення святинь, а також за клятвопорушення гетьман Мазепа був православною церквою відданий анафемі…

Наполягаючи на присвоєнні імені гетьмана, анафемованого святою православною церквою, вулиці, що прилягає безпосередньо до Києво-Печерської лаври, профільна комісія Київради і його президія демонструють просто зневажливе ставлення до думки канонічної православної церкви й більшої частини народу України, що сповідає канонічне православ’я».

Православні органзіації УПЦ (МП) розглядають таке рішення зазначених міських структур самоврядування Києва «як зневагу до Української православної церкви і як блюзнірський виклик усьому православному світу».

Вони звернулися до всіх депутатів Київради, до всіх депутатських фракцій із проханням «не робити страшний гріх перед богом і перед церквою, не приймати блюзнірського рішення про перейменування вулиці, де стоїть свято-Успенська Києво-Печерська лавра, ім’ям нерозкаяного грішника Івана Мазепи».

Джерело: РІСУ