2009 р. Спеціальна комісія перевірятиме реставрацію Вірменського собору у Львові

Дата: 23.03.2009

У міській раді Львова створено комісію, яка перевіряє виконання підрядною організацією “Верховина” реставраційно-ремонтних робіт Вірменського собору та використання бюджетних коштів. Про це ZAXID.NET повідомили у прес-службі Львівської міської ради. Комісія перевіряє підготовку та проведення тендерних процедур реставраційно-ремонтних робіт Вірменського собору, укладених угод між замовником та підрядною організацією, якість виконання робіт та використання коштів.

За інформацією управління охорони історичного середовища, компанія неналежно виконала роботи, передбачені проектною документацією, частково виконала роботи, не передбачені у проектній документації. Зокрема, реставрація огорожі від вул. Вірменської розпочалася у листопаді з суттєвим порушенням технологічного процесу. Роботи зупинило управління.

Роботи з укріплення фундаментів огорожі проведено самочинно, без погодження з проектною організацією та замовником робіт. Загальна площа дахів, на яких замінено покриття на мідне, становить 140 м кв, тоді як, відповідно до актів приймання виконаних робіт, площа заміненої покрівлі становить 214,4м кв. Роботи у місці з’єднання заміненої покрівлі каплиці та карнизу огорожі виконано неякісно. Демонтоване металеве покриття дахів не передано власнику, згідно з актом, і відсутнє на об’єкті. Освітлення подвір’я виконано без проекту, з власної ініціативи виконавців.

До 25 березня всі результати перевірки подадуть на розгляд міського голови.

“На жаль, підрядник – ТзОВ “Верховина” не мало достатньої фаховості, щоб виконувати роботи у Вірменській церкві. Підприємство навіть не мало відповідної ліцензії на проведення реставраційних робіт. З цього приводу проти них порушено кримінальну справу. До реставраційних робіт у Вірменській церкві ми намагаємося залучити й інші держави. Зараз співпрацюємо з Польщею, яка дає гроші для відновлення стінопису.

Цьогоріч співпрацю буде продовжено. Роботи виконують якісно, тут працюють фахівці з обох країн. І ми задоволені, і у польської сторони зауважень нема”, – говорить начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

Довiдка ZAXID.NET

Голова комісії – перший заступник міського голови Олег Синютка. Заступник голови комісії – директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Юрій Голець, секретар комісії – головний спеціаліст управління контролю та аудиту С. Гарасюк. До комісії увійшли заступник директора департаменту “Адміністрація міського голови” Світлана Ярошенко, начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко, начальник юридичного управління Гелена Пайонкевич, завідувач сектору тендерних закупівельуправління економіки Мирослав Сімка, а також, за згодою, депутат міської ради Вардекс Арзуманян та представник ВДСБЕЗ Головного управління МВСУ у Львівській області.