2010 р. Із Софії Київської зникли останки Ярослава Мудрого

Дата: 14.04.2010

Україна, схоже, втратила один з важливих історичних артефактів. Знайдені в саркофазі Ярослава останки не мають ніякого відношення до князівського поховання і належать невідомому чоловікові, повідомили вчені.

“Вже точно відомо, що кістки знайдені в гробниці – набагато молодші. Останки Ярослава, найімовірніше, пропали. Але нам було суворо наказано не розголошувати цю інформацію: керівництво не хоче, щоб про це поки знали”, – сказав один зі співробітників Софії Київської, де і знаходиться саркофаг.

Нагадаємо, усипальницю князя Ярослава Мудрого розкрили у вересні минулого року. Вже тоді вчені здивувалися: в гробниці повинні були бути, крім останків князя, жіночі кістки (імовірно дружини Ярослава Інгігерди) і череп невідомої трирічної дитини. Але в саркофазі були лише чоловічі останки.

Офіційно в Софії від коментарів ухиляються. “Новини щодо кісток Ярослава є, але ми поки нічого говорити про це не будемо. Попереду ще генетичний аналіз, а до остаточних результатів – ніякої інформації про кістках”, – сказала заступник гендиректора з наукової роботи Ірина Марголіна.

Підозріло мовчать і в Національному медуніверситеті ім. Богомольця, в якому медичну експертизу кісток повинні були закінчити ще в березні. “Зараз аналізи припинені з об’єктивних причин. За домовленістю з керівництвом Софії, попередні результати дослідження коментувати не буду”, – туманно говорить завкафедрою судмедекспертизи Борис Михайличенко, чим наводить на думку, що в саркофазі таки не Мудрий.

Раніше справжність кісток не піддавалася сумніву: вченим вдалося побачити за останками патологію ноги, яку Ярославу приписували літописі. Загубитися вони могли і в Росії – вперше гробницю відкрили в 1932 і 1939 роках для складання опису, після їх передали до Ленінграда, а потім повернули – вже після війни. І тільки зараз саркофаг вирішили знов розкрити.

“Зрозуміло, чому в Софії мовчать. Це дуже неприємна ситуація: розраховували зробити сенсацію, а вийшло ось так. Із заповідника першого запитають, якщо дізнаються про зникнення, адже він відповідає за збереження кісток”, – вважає археолог Віталій Козюба. На його думку, зараз співробітники заповідника завзято шукають кістки у себе у фондах.

“Необов’язково вони загубилися в Росії. Співробітники і керівництво Софії”змінюється. Десь могли недоглянути, втратити етикетку до ящика. А якщо їх все-таки не передали з Пітера, то з огляду на його блокаду під час війни, плутанину, знайти їх буде неможливо “, – вважає Козюба. Директор Інституту археології Петро Толочко впевнений: дуже велика вірогідність, що кістки несправжні. “Але тоді вони вже втрачені назавжди. Де їх шукати, незрозуміло”, – сказав Толочко.

Плани на останки Ярослава Мудрого у вчених були грандіозними: хотіли зробити гістологічний, медико-анатомічний та генетичний аналізи.

А на основі цих результатів планували встановити точний вік, дату смерті, етнічну приналежність князя, а також хвороби, якими він страждав, і відновити його портрет за допомогою комп’ютерної графіки. Більшу частину аналізів вже зробили, залишився тільки генетичний. Його планували провести з допомогою шведських, французьких і німецьких учених.

Джерело: ТСН