1850-і рр. Інтер’єр

1850-і рр. Інтер’єр

Сажин Михайло Макарович (нар. не пізніше 1818 – 1885).

Стародавні фрески у Києво-Софійському соборі. 1850-і pp.

Папір, акварель. 35: 28. Державний музей українського образотворчого мистецтва УРСР, Київ.

Фрески, або розпис водяними фарбами по сирій штукатурці, були зроблені в Софії ще в XI ст. Вони прикрашали всі бокові стіни, галереї, хори, вежі, стовпи. В кінці XVII – на початку XVIII ст. вони були затиньковані й забілені. 1843 р. фрески, а також мозаїки XI ст. випадково «відкрили». Створили комітет по розкриттю старовинного розпису під керівництвом професора Петербурзької Академії мистецтв Ф. Г. Солнцева. Роботи велись три роки. Сучасник писав, що «під залізними скребками… базарних художників зникли дорогоцінні зображення». Така недосконала техніка ледве не привела до загибелі живопису. У своєму творі М. Сажин змалював нововідкриті фрески, уже поновлені темперними фарбами. За твір на цю тему М. М. Сажину було присвоєно звання академіка.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 114.