1846..1849 рр. Загальний вигляд з північного сходу

Сажин Михайло Макарович (нар. не пізніше 1818 – 1885).

Софійський монастир у Києві в кінці 1840-х pp. 1846-1849.

Папір, акварель. 23,5: 31. Державний історико-архітектурний заповідник «Софійський музей».

У 1697 р. Софійський монастир охопила грандіозна пожежа, що знищила всі дерев’яні будівлі. У кінці XVII ст. почалась відбудова Софійського собору, а також будівництво нових кам’яних споруд, яке тривало 69 років. Були змуровані будинок митрополита, трапезна, бурса, Братський корпус, західні в’їзні ворота (брама Заборовського), південна в’їзна вежа, монастирський мур. Всі ці споруди зводились у стилі українського барокко. Дзвіниця, що виділяється як основна висотна домінанта ансамблю, збудована в 1699-1706 pp. В 1747-1748 pp. її перебудували під керівництвом Й. Шеделя.Два верхніх яруси були знесені, замість них збудовані два нових. Ліпний декор стін виконали українські майстри Іван і Степан Стобенські.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 110.