2008 р. Мукачівський замок здали в оренду єдиному претенденту, - заступник мера Мукачевого

Дата: 30.10.2008

Частину приміщень Мукачівського замку “Паланок” здали в оренду єдиному учаснику конкурсу, бо інших претендентів не було. Про це сьогодні, 30 жовтня, на прес-конференції в Ужгородському прес-клубі повідомив заступник міського голови Мукачевого Віталій Бендасюк. Він також сказав, що особи засновників ТОВ “Високий Замок” не мали жодного значення для конкурсної комісії, – інформує кореспондент ZAXID.NET.

В. Бендасюк спростував інформацію, опубліковану в “Дзеркало тижня” про наявність ще кількох претендентів конкурсу. Заявок від інших фірм, крім ТОВ “Високий Замок” не було, стверджує заступник мера. В іншому випадку вони були б зареєстровані у відповідному відділі міськради. Рішення про можливість проведення конкурсу навіть за наявності лише одного учасника було ухвалено тому, що попереднього разу претендентів узагалі не виявилося, сказав посадовець. Що ж до суми оренди й інвестицій, вона була визначена експертами ТОВ “Бізнесконсалтинг”.

В. Бендасюк підтвердив інформацію, що, згідно з умовами договору, ТОВ “Високий Замок” зобов’язується інвестувати в реконструкцію приміщень замку 20 млн грн. Сума оренди складає 27 тисяч гривень щомісячно. З них 15% надходитиме у бюджет міста, а 85% – безпосередньо в реконструкцію замку. Ставка оренди є сталою протягом всього періоду оренди (46 років) з урахуванням індексації.

На запитання преси, чи відомо було конкурсній комісії про те, що ТОВ “Високий Замок” у статутному фонді має 15 тисяч гривень, В. Бендасюк відповів, що такою інформацією не володіє. Проте запевнив, що фінансовим гарантом ТОВ виступила філія “Промінвестбанку”.

Він також наголосив, що Мукачівська міська рада жодним чином не порушила чинного законодавства, надавши частину приміщень замку в оренду. З його слів, сам замок досі утримувався за рахунок коштів від туристів. На рік ця сума складає близько 300 тисяч гривень. Ані з державного, ані з обласного бюджету фінанси на підтримку пам’ятки архітектури національного значення не надходить, запевнив посадовець.

В. Бендасюк також повідомив, що міська рада надала правоохоронним органам всю необхідну інформацію щодо згаданого рішення. Наразі відповіді немає. З його слів, така прискіплива увага до замку спровокована політичною ситуацією в державі: “У зв’язку з політичними подіями комусь вигідно нагнітати ситуацію навколо замку”.

Довiдка ZAXID.NET

Раніше народний депутат України, член депутатської групи “Народна самооборона” Геннадій Москаль направив офіційні звернення прем’єр-міністру України Ю. Тимошенко та Генеральному прокурору України О.Медведьку. В своїх депутатських зверненнях Г. Москаль просить створити комісію та направити її до Закарпатської області, для перевірки викладених у статті “Дзеркала тижня” фактів.

Зокрема, у статті йдеться про засновників товариства з обмеженою відповідальністю (ТзОВ) “Високий замок”, яке орендувало на суму п’ять тисяч гривень Мукачівський замок “Паланок” (пам’ятка архітектури ХІV-ХVІІІ століття).

“9 жовтня цього року Мукачівська міська рада (Закарпатська область) на 37-й позачерговій сесії 5-го скликання серед інших питань прийняла рішення “Про затвердження наслідків конкурсу з надання права довгострокової оренди окремих приміщень Мукачівського замку “Паланок”. Цим самим товариству з обмеженою відповідальністю “Високий замок”, надано в оренду на 46 років (із 1 січня 2010 до 1 січня 2056р.) територію та приміщення “Паланку” для облаштування готельно-ресторанного комплексу. Протягом п’яти років орендар зобов’язався інвестувати в замок дванадцять мільйонів гривень і створити сорок робочих місць.

Як вдалося з’ясувати автору “ДТ”, засновниками ТзОВ “Високий замок” є: Балога Оксана Іванівна (дружина В.Балоги), Петьовка Марина Іллівна (дружина В. Петьовки, двоюрідного брата В.Балоги, екс-мера Мукачева, одного із засновників “Барви”), Токар Мирослава Іванівна (дружина І. Токаря, голови Мукачівської РДА, одного із засновників “Барви”).