2009 р. Микола Томенко: В Україні буде створено державний історико-архітектурний заповідник…

2009 р. Микола Томенко: В Україні буде створено державний історико-архітектурний заповідник “Замок “Паланок”

Дата: 15.04.2009

Верховна Рада України прийняла Проект Постанови «Про заходи щодо збереження пам’ятки культурної спадщини замку «Паланок» (м. Мукачеве Закарпатської області)». Проект Постанови, співавторами якого є народні депутати Микола Томенко, Ірина Геращенко, Ганна Герман та Михайло Косів, був зареєстрований у парламенті 18 березня цього року.

Метою Постанови є впорядкування правового поля щодо замку «Паланок» та надання йому статусу державного історико-архітектурного заповідника у відповідності з Законом України «Про охорону культурної спадщини». У Постанові, зокрема, рекомендується Кабінету Міністрів України розробити в установленому порядку заходи щодо створення державного історико-архітектурного заповідника «Замок «Паланок» з віднесенням його до сфери управління Міністерства культури та туризму України.

Під час свого виступу, один з авторів Постанови М. Томенко ще раз зазначив, що Генеральна прокуратура повинна закінчити перевірку законності рішення Мукачівської міської ради щодо передачі замку «Паланок» до комунальної власності та вжити відповідних заходів прокурорського реагування. Він наголосив, що «з 2003 року після опротестування прокуратурою незаконної передачі історико-культурної пам’ятки в комунальну власність, «хтось» заважає завершити це слідство і дізнатися, що ж насправді відбулося».

«Ця постанова допоможе взяти під державну опіку цей заповідник і допомогти йому на належному рівні приймати як українських, так і іноземних туристів. А нам всім пишатися цією пам’яткою культурної спадщини України», – сказав М. Томенко.

За прийняття Постанови проголосувала конституційна більшість народних депутатів 336.