2008 р. Москаль і Турчинов наслали на мукачівський замок «Паланок» “орлів” Луценка

Дата: 30.10.2008

У Мукачівському замку облаштують готель на 32 номери (а також 2 номери vip-класу), конференц-зал, ресторан для туристів та окремо для vip-персон, винний підвал. Згідно з рішенням Мукачівської міської ради, середній і нижній двір замку віддали в оренду до 2056 року товариству з обмеженою відповідальністю «Високий замок», що зерєстроване у м. Мукачево. Про це сьогодні, 30 жовтня, під час прес-конференції в Ужгородському прес-клубі повідомив заступник міського голови Мукачева Віталій Бендасюк, – інформує власкор ЗІКу.

Умови договору обговорювали та уточнювали упродовж року, враховуючи пропозиції депутатів міської ради та експертів. У результаті право оренди частини замку отримало ТОВ «Високий замок», яке було єдиним учасником конкурсу, оскільки більше заявок не надходило. За умовами договору, орендар інвестує в облаштування замку 20 млн грн (при закладеній стартовій сумі 12 млн грн).

Орендна плата становитиме 27 тис. грн на місяць. 15% суми надійде до міського бюджету у грошовому вигляді, 85% – у вигляді капіталовкладень для покращення стану замку. Умови конкурсу передбачали створення орендарем не менше 40 робочих місць, натомість ВАТ «Високий замок» зобов’язалося працевлаштувати 45 осіб. Платоспроможність товариства міськраді підтвердив банк.

Як розповів Віталій Бендасюк, подібні успішні приклади є у сусідніх Польщі та Словаччині. В Україні випадків оренди замку наразі немає. Роботи у замку повинні розпочатися не пізніше, ніж через 8 місяців після проведення конкурсу.

«Мабуть, комусь вигідно нагнітати ситуацію довкола замку, – зауважив посадовець. – Проте ніхто з критиків не запропонував власних проектів щодо відновлення замку. До нас надходили запити з правоохоронних органів через відповідні заяви Москаля і Турчинова, ми надали їм всю наявну інформацію».

Щодо засновників товариства-орендаря, Віталій Бендасюк зазначив, що “не важливо, хто саме зможе привести замок до належного стану”. За його словами, важливою є готовність та спроможність орендарів якісно виконати роботи з облаштування пам’ятки. Тут продовжить свою роботу музей та екскурсійна програма верхньої частини замку.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»