2008 р. На 49 років здається в оренду гордість Закарпаття - замок “Паланок”

Дата: 23.02.2008

Мукачівський середньовічний замок “Паланок” міська влада хоче здати в оренду на 49 років. Чиновники кажуть: фортецю треба негайно реставрувати, а грошей у бюджеті немає. Інвестор повинен не лише врятувати замок від руйнування, а й облаштувати у ньому сучасний готельно-ресторанний комплекс. Конкурс оголосили три місяці тому, але поки заявок немає. Місцеві історики ідею влади передати пам’ятку архітектури національного значення у приватні руки не сприймають.

“Паланок” витримав сотні штурмів та облог. Тепер його стіни невпинно нищить волога. За останні чверть століття на ремонт з бюджету не виділили ані копійки. Міська влада хоче, щоб за п‘ять років орендар вклав у реставрацію 10 мільйонів гривень та створив 30 нових робочих місць. Охочих поки немає. Хоча суму оренди вже зменшили зі 171 тисячі гривень до 15 тисяч.

Золтан Лендел, виконувач обов’язків Мукачівського міського голови: “Для того, щоб збалансувати інтереси територіальної громади і бізнесу, ми ідем таким шляхом, що кожен раз зменшуєм суму орендної плати, зберігаючи цільовий напрямок використання, тобто готельно-розважальний комплекс”.

Замок займає 14 тисяч квадратних метрів. Майже дві третини віддадуть в оренду. У власності міста залишиться верхня частина – з музеєм та виставковою залою.

Степан Варга, почесний комендант мукачівського замку “Паланок”: “Не використовуються приміщення і воно жахливо руйнується, сиплеться штукатурка, волога згори тягнеться кам’яними стінами. Дуже дошкуляють туристи, несанкціоновано ходять, там всякі безчинства роблять”.

Закарпатські історики ідею передати пам‘ятку національного значення у приватні руки не сприймають. Кажуть: інвестори врятують замок, якщо, реставруючи його, дотримуватимуться середньовічного стилю будівлі. Але це справа дуже дорога.

Сергій Федака, історик: “Чим більше буде збережено автентики, хай бізнесмени з того якийсь зиск мають, але щоб максимально було збережено історичну достовірність”.

Заявки від потенційних інвесторів середньовічного замку прийматимуть до кінця березня. Якщо знову ніхто не зголоситься, конкурс подовжать, повідомляє ICTV.

Джерело: “Газета по-українськи”