2009 р. Балога відмовився від замку

Дата: 17.03.2009

Запланований на 17 березня конкурс із передачі в оренду замка “Паланок” у Мукачеве скасовано, тому що на замок XI сторіччя не найшлося покупців. Близька до глави секретаріату президента Віктора Балоги компанія “Високий замок”, яка раніше виграла конкурс на оренду замка, а потім відмовилася від нього, також не подала заявку на участь у конкурсі, пише “Дело”.

“Відповідно до умов конкурсу, у ньому мають брати участь мінімум дві компанії. Однак ніхто не заплатив заставу в 3,4 тисячі гривень”, – пояснив голова управління комунальної власності міськради Мукачеве Віталій Козир.

Як відомо, у жовтні 2008 року в конкурсі на право оренди замка “Паланок” перемогла компанія “Високий замок”, одним із засновників якої є дружина глави секретаріату президента Віктора Балоги.

Компанія мала намір перетворити культурно-історичний об’єкт на готель. Однак після заяв депутата від групи “Народна самооборона” Геннадія Москаля про те, що рішення про передачу в оренду замка є незаконним, Оксана Балога публічно відмовилася від проекту.

“Ще три місяці тому Микола Томенко (віце-спікер, член БЮТ) і Юрій Луценко (міністр внутрішніх справ за квотою “НУ-НС”) заявляли, що знайдуться компанії, які будуть зацікавлені в оренді замку, але, як бачимо, їхні слова в реальні дії не переросли”, – коментує народний депутат із групи “Єдиний центр” Василь Петьовка, чия дружина також є співзасновником “Високого замку”.

Відповідно до умов нового конкурсу, вартість оренди замка на період з 2010 до 2056 року була збільшена з 10 до 17 мільйонів гривень. При цьому інвестор може вносити щомісяця лише 15% орендної плати грошима, інше муніципалітет готовий отримувати інвестиціями в міську економіку.

Однак для того щоб знайти інвестора, міська влада готова піти на зміну умов конкурсу. “Грошей на реконструкцію замку в міста немає, тому міська рада переглядатиме умови оренди. Наприкінці місяця відбудеться сесія, де буде прийматися рішення по об’єкту”, – пояснює депутат міськради від “НУ-НС” Ігор Бугайський.

На утримання замку “Паланок” у рік іде біля мільйона гривень, з яких 60% коштів виділяє міський бюджет, інші 40% замок заробляє самостійно від продажу квитків.

Джерело: “Українська правда”