2008 р. Через статтю в “Дзеркалі тижня” в Балоги заберуть Мукачівський замок?

Дата: 21.10.2008

Народний депутат України, член депутатської групи “Народна Самооборона” Геннадій Москаль направив офіційні звернення прем’єр-міністру України Ю. Тимошенко та Генеральному прокурору України О. Медведьку. В своїх депутатських зверненнях Геннадій Москаль просить створити комісію та направити її до Закарпатської області, для перевірки викладених у статті “Дзеркала тижня” фактів, – повідомили ZAXID.NET у прес-службі “Народної самооборони”.

Зокрема, у свої зверненнях Геннадій Москаль повідомляє, що у газеті “Дзеркало тижня” від 18 жовтня 2008 року № 39 опубліковано статтю Володимира Мартина “Родинна резиденція для Балоги”, в якій автор інформує про засновників товариства з обмеженою відповідальністю (ТзОВ) “Високий замок”, яке орендувало на суму п’ять тисяч гривень Мукачівський замок “Паланок” (пам’ятка архітектури ХІV-ХVІІІ століття).

“9 жовтня цього року Мукачівська міська рада (Закарпатська область) на 37-й позачерговій сесії 5-го скликання серед інших питань прийняла рішення “Про затвердження наслідків конкурсу з надання права довгострокової оренди окремих приміщень Мукачівського замку “Паланок”. Цим самим товариству з обмеженою відповідальністю “Високий замок”, код 31326925, зареєстрованому в м. Мукачево, вул. Пряшівська-Бічна, 2, надано в оренду на 46 років (із 1 січня 2010 до 1 січня 2056р.) територію та приміщення “Паланку” для облаштування готельно-ресторанного комплексу. Протягом п’яти років орендар зобов’язався інвестувати в замок дванадцять мільйонів гривень і створити сорок робочих місць.

Як вдалося з’ясувати автору, засновниками ТзОВ “Високий замок” являються Балога Оксана Іванівна (дружина В. Балоги), Петьовка Марина Іллівна (дружина В.Петьовки, двоюрідного брата В. Балоги, екс-мера Мукачева, одного із засновників “Барви”), Токар Мирослава Іванівна (дружина І. Токаря, голови Мукачівської РДА, одного із засновників “Барви”). Вид діяльності “Високого замку” – бухгалтерський облік і аудит, а його статутний фонд складає п’ятнадцять тисяч гривень.

Останні роки товариство взагалі не платило податків, оскільки не отримувало жодних прибутків, а передача замку “Паланок” в оренду відбувалося з грубим порушенням законодавства України, так як конкурсна комісія, при передачі замку “Паланок” в оренду, не звернула уваги на той факт, що ТзОВ “Високий замок” при статутному фонді у розмірі п’ятнадцять тисяч гривень планує інвестувати у замок “Паланок” дванадцять мільйонів гривень, а саме, в облаштування готельно-ресторанного комплексу на орендованій території та приміщеннях “Паланку”. І це при тому, що сферою діяльності ТзОВ “Високий замок” є не готельно-ресторанний бізнес, а бухгалтерський облік і аудит.

Як стверджують депутати Мукачівської міськради, члени кількох фракцій, рішення про надання замку в оренду супроводжувалося численними порушеннями, в результаті яких пам’ятку архітектури XIV – XVIII ст. фактично без конкурсу і за символічну плату віддали в оренду родичам керівника президентського секретаріату В. Балоги.

Враховуючи те, що дані факти набирають широкого громадського резонансу, як на Закарпатті, так і в Україні, прошу Вас створити комісію для перевірки, викладених у моєму депутатському зверненні та у статті “Дзеркала тижня” фактів, яка б виїхала до Закарпатської області та розібралася у складеній ситуації”, – йдеться у зверненні.

Разом з тим, Геннадій Москаль просить не доручати здійснення перевірки прокуратурою Закарпатської області, оскільки вона “знаходиться під контролем В. І. Балоги”.