2010 р. ІКОМОС заявляє про порушення

Дата: 09.06.2010. ІКОМОС заявляє про порушення: влада не реагує на нищення пам’ятки на вул. Федорова у Львові

Вітчизняні члени авторитетної міжнародної пам’яткозахисної організації ІКОМОС звернулися із заявою на ім’я голови Державної служби з питань національної культурної спадщини та до голови Львівської облдержадміністрації про факти порушення закону при будівництві готелю на вул. Федорова у Львові, – про це 8 червня повідомив кореспондент ЗІКу.

За словами віце-президента ІКОМОС Андрія Салюка, звернутися із заявою до голови Держкультспадщини при Міністерстві культури і туризму України та голови ЛОДА Василя Горбаля змусила екстремальна ситуація, що склалася на будівельному майданчику фірми «Українські інвестиційні системи», котра на очах у всього світу знищує пам’ятку архітектури – буд. № 28 на вул. Федорова у Львові.

Нагадаємо, на вул. Федорова, не провівши повномасштабних археологічних досліджень, інвестор замовив будівельникам розбивати стіни історичної будівлі й вивозити на сміття антикварну нерухомість Львова. Пам’яткозахисники вважають, що кам’яниця зникає за сприяння влади міста й бездіяльності правоохоронних структур. При цьому прокуратура м. Львова запевняє громаду, що виконання підготовчих робіт до будівництва готельного комплексу на вул. Федорова у м. Львові в цілому перебуває в неї на контролі.

«Маємо цинічне порушення пам’яткоохоронного законодавства. Причин руйнувати будинок нема. Це пам’ятка. Якщо вона в аварійному стані, її треба реставрувати, а не валити», – коментує заяву Андрій Салюк.