Івана Підкови пл.

Івана Підкови пл.

Перейменування:

до 1939 р. вживалась назва пл.Св.духа;

з 1939 (?) р. вживається назва вул.І.Підкови.

Слід знати, що в середньовіччі на місці площі був костел св.духа та шпиталь при ньому (згаданий в 1375 р.). Шпиталь, костел і прилягаючи будинки розібрані в 1780 р. В 1978 р. археологічніми розкопками було відкрито фундаменти шпиталю, і вони законсервовані.

Біля Єзуїтського костелу вулицю Театральну з проспектом Свободи єднає площа Івана Підкови. Вона носить цю назву з 1946 року на честь козацького ватажка та молдовського господаря, страченого 1578 року у Львові на Ринку. З XVII століття це була вулиця, а потім площа Святого Духа, названа на честь монастиря та шпиталю, який знесли у XVIII столітті. Епізодично ця площа під час німецької окупації мала назву Рітерпляц (площа лицарів), а 1945 року її називали Мічуріна на честь радянського селекціонера. Після археологічних досліджень 1978-го протрасували та вивели трохи вище від поверхні землі фрагменти стін монастиря і шпиталю Святого Духа з XV століття, розібрані ще 1780 року.

Забудова площі: бароко, ампір, класицизм.

Джерело: “”, 2 лютого 2007 року, № 17 (87)