2010 р. «Галтрансрембуд» розбиратиме пам’ятку

Дата: 15.04.2010. «Галтрансрембуд» розбиратиме пам’ятку архітектури у середньовічному єврейському кварталі Львова?

Учора на вул. І. Федорова у Львові, обабіч якої розташовані ділянки, придбані «Українськими інвестиційними системами» для спорудження готелю до «Євро-2012», з’явилися вантажні машини й робітники «Галтрансрембуду», – про це 14 квітня повідомив кореспондент ЗІКу.

Не встиг заступник міського голови Львова Олег Синютка зачепити тему будівництва готелю на вул. Федорова у Львові під час програми «Прямим текстом» на «УТ-Захід», як на згаданих майданчиках розпочався рух. Учора ворота на запарканованих ділянках були відчинені й за ними метушилися робітники у фірмовому одязі «Галтрансрембуду». При спілкуванні з кореспондентом ЗІКу вони підтвердили, що працюють у «Галтрансрембуді» й готують майданчик до майбутнього будівництва.

За їхніми словами, археологи позавчора з території, де має бути готель, забрали свій вагончик і вже завершили дослідження. Робітники зізналися, що за вчорашній день вивезли дві вантажівки будівельного сміття, але від подальших коментарів відмовилися. Інженер, який пильнував за працею робітників, також не захотів розповісти ані про підставу, ані про фронт актуальних та майбутніх робіт, ані бодай назвати свою посаду та прізвище.

З інших джерел, які також воліли залишатися конфіденційними, кореспонденту ЗІКу стало відомо, що після вивозу того, що робітники назвали «будівельним сміттям», «Галтрансрембуд» розбиратиме будинок №28 на вул. Федорова. Також ця фірма не проти отримати підряд на спорудження майбутнього готелю, який, за останньою версією, має бути зданим в експлуатацію у березні 2012 року.

Офіційну інформацію про те, що робітники «Галтрансрембуду» роблять на вул. Федорова у Львові, фірма обіцяла надати завтра.

Натомість, як прокоментував ситуацію директор «Рятівної археологічної служби» Олег Осаульчук, археологи тільки частково здійснили дослідження згаданої території, тому рекомендації, що містяться в їхньому останньому звіті, стосуються подальшого дослідження.

Наразі «Українські інвестиційні системи» не змогли ані профінансувати повномасштабних (як того вимагає подвійний охоронний статус цієї території) археологічних досліджень, ані вивести з аварійного стану пам’ятки, розташовані на цих ділянках. Він не без злого умислу залишав відкритим доступ до історичних будинків усім факторам, що можуть заподіяти пам’яткам лихо, як-от негода, безпритульні тощо. Це рукотворне сприяння приведенню до аварійного стану будинків стало вже напрацьованою технологією їх винищення та звільнення майданчиків під нову забудову.

Проти планованого знищення будинку № 28 на вул. Федорова у коментарі кореспонденту ЗІКу з осудом виступив голова Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток і культури Андрій Салюк, запропонувавши обговорити цю нагальну проблему 18 квітня у Міжнародний день пам’ятних та історичних місць, який, за рішенням ЮНЕСКО, відзначають з 1984 року.