Залізнична вул.

Вулицю Городоцьку з вул.Ясною з’єднує вулиця Залізнична, названа так 1940 року. Від середини ХІХ століття вона називалася Бічна Городоцької, від 1871-го – На Блоні (На Оболонні), бо вела до району Левандівки, який називався Блоні Яновські, й була наскрізною, виходячи на теперішню вулицю Шевченка неподалік Янівського цвинтаря. Будівництво заводу автонавантажувачів у повоєнні роки скоротило вулицю більш ніж на третину. Від 1934-го вона називалася Пєрацького на честь польського політика, військового діяча, генерала війська польського, міністра внутрішніх справ, якого застрелив бойовик ОУН Григорій Мацейко 15 червня 1934 року у Варшаві, в часи німецької окупації – Ауенвеґ.

Під № 1 – відділ міліції залізничної станції Львів.

У будівлі № 1-а за польських часів був будинок Спілки машиністів, за часів СРСР – клуб локомотиво-ремонтного заводу (відомий у народі як “Ляпа”), де до 1980-х проводили танці, від 1999-го це був Палац науки і техніки локомотивного депо, зараз тут відділ кадрів локомотиво-ремонтного заводу та підприємство “Вогнеборець”.

Адресу № 1-а має також Львівський локомотиво-ремонтний завод.

У житловому будинку № 2 за польських часів містилося корабельне бюро “Балтик-Америка лайн”, від радянських часів тут був хлібний магазин, тепер – домашній магазин “Еколан”.

У житловому будинку № 4 від 1950-х років розташована перукарня, від нових часів тут також є “Ваша аптека” та гральні автомати.

У житловому будинку № 10 у 1950-х була майстерня автогенного зварювання.

Під № 12 за часів Польщі була фабрика газованої води Журавського “Здрой”, зараз тут магазин “Вікна і двері” та крамниця касових апаратів.

У будинку № 18 у 1950-х містилася меблева артіль імені Степана Халтуріна, зараз – магазин-гуртовня “Чернівецька ковбаса”.

За польських часів адресу № 20/22 мали меблева майстерня і слюсарська майстерня з виробництва сейфів. Зараз адресу № 20 має Львівський завод низьковольтних електроламп, а № 22 – фірмовий магазин світильників, електроламп і фар.

У житловому будинку № 76 за часів СРСР був магазин “Промтовари”.

Забудова вулиці: класицизм, сецесія, польський конструктивізм 1930-х і радянський 1970-х років.

Вулицю Городоцьку із вул.Залізничною з’єднує вулиця Коротка, названа так 1871 року. Забудова: класицизм, сецесія, конструктивізм.

Джерело: “”, 8 лютого 2008 року, № 17 (325)