Брама Заборовського

Побудована у 1744-174 рр. архітектором Й.-Г.Шеделем на замовлення митрополита Рафаїла Заборовського. Це був головний в’їзд на подвір’я митрополита в системі західних монастирських мурів. Первісне це була прямокутна в плані мурована споруда розмірами 16,5:13,5 м з широким арковим проїздом у центрі і кордегардіями обабіч нього. Одноповерхова, з високою мансардою і двосхилим дахом з переломом споруда зведена з цегли на вапняному розчині. Глибина фундаментів – 1,4 м. У 1820-ті роки арковий проїзд замуровано, а кордегардії розібрано.

Сучасна пам’ятка – це західний парадний фасад споруди, перед яким розташована невеличка аванплоща. Обабіч арки проїзду у вигляді перспективного порталу спарені колони з коринфськими капітелями, які несуть другу, трицентрову арку і надзвичайної краси фронтон з чудовим ліпним декором, що густо заповнює поля фронтону і тимпану над проїздом. У центрі фронтону – великий горельєфний медальйон з зображенням схрещених пальмових гілок з митрополичою митрою над ними. Над аркою проїзду розміщено фамільний герб митрополита Рафаїла Заборовського – палаюче серце з хрестом.

Брама Заборовського – одне з найкращих “знакових” творінь українського барокового мистецтва.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 38.