2009 р. Вищий господарський суд України визнав, що американська корпорація «Dugsbery, Inc» не…

2009 р. Вищий господарський суд України визнав, що американська корпорація «Dugsbery, Inc» не має права власності на будівлю костелу св. Йосипа у Дніпропетровську

Дата: 19.02.2009

Засідання Вищого господарського суду України щодо конфліктної ситуації навколо костелу св. Йосипа у Дніпропетровську відбулося 19 лютого. Колегія суддів Вищого господарського суду України, розглянувши аргументи сторін, визнала позицію парафії юридично обґрунтованою. Як повідомив юрист парафії св. Йосипа Василь Шурпінов, що був присутній на судовому засіданні, Вищий господарський суд України встановив порушення матеріальних та апеляційних прав парафії під час розгляду справи у судах нижчих інстанцій.

За інформацією, яку надали РІСУ в прес-службі парафії св. Йосипа, «лише суд у Києві зміг зупинити правовий хаос, який парафія зустрічала під час попередніх розглядів справи у Дніпропетровську». Своєю постановою Вищий господарський скасував рішення про визнання права власності на будівлю костелу за американською корпорацією «Dugsbery, Inc.».

Справу повернули на розгляд до суду першої інстанції. Вищий господарський суд України також надав свої вказівки суду, який розглядатиме справу.

За словами Василя Шурпінова корпорація «Dugsbery, Inc.», не маючи судового рішення, яке вступило в дію, лише де-факто володіє будівлею костелу, а де-юре право власності оскаржується. Він також висловив сподівання, що невдовзі парафія зможе у судовому порядку довести те, що їй належить право власності на будівлю костелу, та якомога швидше отримає можливість молитися у храмі.

Як РІСУ вже повідомляла, повернення собору св. Йосипа місцеві римо-католики домагаються півтора десятиліття. Цей храм був збудований їхніми одновірцями в другій половині ХIХ ст. За радянської влади костел у католиків відняли, й відтоді він використовувався не за призначенням. Звернення віруючих з проханням повернути їм храм влада вперто ігнорувала.

Під час головування Павла Лазаренка -1998 року – Дніпропетровська обласна рада потай продала костел панамській компанії. Незважаючи на те, що такі дії оскаржила обласна прокуратура, а Вищий арбітражний суд України визнав їх незаконними, нові власники перепродали будівлю американській корпорації „Даґсбері”, яку в ЗМІ пов’язують зі самим Лазаренком. А та, у свою чергу, почала в костелі капітальний ремонт і перебудову. Весь цей час римо-католики Дніпропетровська прагнуть повернути храм через різні судові інстанції.

21 березня з листом до Президента України Віктора Ющенка у справі конфлікту навколо костелу у Дніпропетровську звернувся Предстоятель УГКЦ Патріарх Любомир. Він закликав Президента втрутитися у справу.

У листі Предстоятель УГКЦ зокрема зазначив: «Звертаюся до Вас, Високодостойний пане Президенте, з двох причин: по-перше, ця справа розголошена на всю Україну і, правдоподібно, за її межі, а це не приносить нікому з нас доброї слави; по-друге, існують чіткі укази про те, що культові споруди належить повертати церковним громадам для їх властивого вжитку».

15 травня 2008 року Верховний Суд України заборонив будь-які дії з ремонту, реставрації, продажу храму до закінчення судових процесів. 7 жовтня 2008 року представник американської корпорації «Dugsbery» зробив у суді заяву про бажання закінчити судову суперечку так званою «мирною угодою».

Варто відзначити, що Дніпропетровська міська рада взяла на себе зобов’язання виділити земельну ділянку для здійснення господарської діяльності корпорації «Dugsbery». У свою чергу корпорація зобов’язалася безоплатно передати у власність будівлю костелу римо-католицької парафії Святого Йосифа.

4 листопада 2008 року сторони підписали «Протокол про наміри щодо вирішення питання повернення будівлі римо-католицького храму». Проте до практичного втілення «мирних угод» досі справа не дійшла.

13 січня 2009 року єпископ Станіслав (Падевський) звернувся з офіційним листом до міського голови Дніпропетровська Куліченка І. І. Подякувавши меру за «зичливість та підтримку в справі вирішення питання», він висловив сподівання, що «ця болюча для католицької меншини проблема, успадкована від тоталітарного минулого, увінчається успіхом, а історична справедливість буде відновлена».

Він зазначив, що хоча 4 листопада 2008 року корпорація «Дагзбері, Інк» та парафія Римо-Католицької Церкви у Дніпропетровську й підписали «Протокол про наміри щодо вирішення питання повернення будівлі римо-католицького храму», дії, які після цього здійснила компанія «Дагзбері, Інк», ставлять під сумнів щирість намірів корпорації щодо виконання досягнених домовленостей.

«Католицька сторона уважно вивчає дії «Дагзбері, Інк» і готується дати адекватну відповідь Ми готові вітати будь-який прояв доброї волі зі сторони «Дагзбері, Інк» в справі повернення костелу, але хочемо наголосити, що Католицька Церква буде підтримувати лише ті дії «Дагзбері, Інк», які визначено Протоколом від 4 листопада 2008 р. і відповідають загальновизнаним моральним засадам і нормам суспільного життя», – йдеться у листі єпископа.

Зазначимо також, що корпорація «Дагзбері, Інк» 4 грудня 2008 року уже зверталася з позовом до Господарського суду Дніпропетровська щодо стягнення з римо-католицької парафії понад 1000000 гривень. Тоді суд відхилив цю заяву через процедурні порушення.

Господарський суд Дніпропетровської області у своїй ухвалі від 21 січня (справа № 10/19-09) розглянув позов корпорації «Дагзбері, інк» («Dugsbery inkorporated» , Каліфорнія, США) до релігійної громади Святого Йосипа парафії Римо-Католицької Церкви (РКЦ) Дніпропетровська про стягнення з римо-католицької громади 1202102,00 грн. Суд визнав подані матеріали достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду.

У зв’язку з цим Курія Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ висловила категоричний протест щодо дій корпорації. Представники римо-католицької громади Дніпропетровська 25 січня біля храму св. Йосифа розпочали акцію протесту проти “несправедливості з боку американської корпорації «Dugsbery, Inc.».

10 лютого розпочалося засідання Дніпропетровського обласного господарського суду щодо конфлікту навколо костелу св. Йосипа. Проте судове засідання після відкриття одразу ж закрили. Перенесли судовий розгляд зазначеного позову через вагому деталь – як з’ясувалося, представники американської корпорації не можуть довести легітимність існування корпорації «Дагсбері.інк» на території України.

Ситуація довкола приміщення костелу в Дніпропетровську розглянули 11 лютого під час прес-конференції, у якій взяли участь представник римо-католицької громади Дніпропетровська Василь Шурпінов та прес-секретар римо-католицької парафії св. Йосипа Денис Давидов. Василь Шурпінов повідомив, що римо-католицька громада Дніпропетровська звернулася до Вищого господарського суду України. Якщо це не допоможе повернути приміщення костелу, то, за словами Василя Шурпінова, громада звернеться до Верховного суду України, а також до Європейського суду з прав людини.

У Києві представники римо-католицької громади Дніпропетровська передали колективний лист Президенту США Бараку Обамі з проханням допомогти у ситуації з костелом. Також, за словами Дениса Давидова, дніпропетровська римо-католицька громада сподівається, що «католики Сан-Франциско проведуть акцію молитовного протесту під будинком, де живе Павло Лазаренко». «Ми проситимемо його повернути нам костел», – зазначив Денис Давидов.

13 лютого голова Дніпропетровської облдержадміністрації Віктор Боднар зустрівся з Надзвичайним та Повноважним послом Польщі в Україні Яцеком Ключковським. Сторони обговорили шляхи вирішення конфлікту навколо костелу св. Йосипа в Дніпропетровську. На зустрічі Віктор Боднар заявив, що влада Дніпропетровщини готова сприяти поверненню храму членам католицької громади, і для вирішення цього питання готова компенсувати американській компанії «Dugsbery, Inc» купівлю костелу.

Джерело: РІСУ