2007 р. Конфлікт навколо римо-католицького храму у Дніпропетровську може призвести до втрати…

2007 р. Конфлікт навколо римо-католицького храму у Дніпропетровську може призвести до втрати унікальних фресок

Дата: 13.09.2007

У напівзруйнованому римо-католицькому храмі у самому центрі Дніпропетровська після сильної зливи, що змила штукатурку, на стінах з’явились унікальні фрески, створені ще у 19 столітті. Але наступні дощі можуть змити і самі фрески, які зараз перебувають просто неба. Про це повідомляє «Віртуальна агенція новин».

Римо-католицький храм – надзвичайно ласий шматочок землі напроти Театру опери та балету – зараз нагадує велетенське решето: стоїть собі посеред проспекту з вибитими вікнами та демонтованим склепінням. Дощі руйнують стіни та змивають штукатурку. Одного дня римо-католики, що прийшли помолитись під вікнами храму, побачили справжнє диво: на стінах замість звичного гару та кіптяви – будівлю не раз підпалювали – яскравіли різнобарвні кольори.

За радянських часів стіни ретельно замазували вапном. Католики здивовані тим, що тоді, під час розквіту атеїзму, фрески не знищили, а лише приховали. Кажуть: тим образливіше виглядає зараз байдужість міської влади. Наступна злива може стати останньою, адже церковні зображення красуються під відкритим небом.

Не виявляють зацікавленості й фахівці, до яких католики два тижні тому звернулись з проханням установити точний час появи фресок. Тепер вірним залишається лише молитись, щоб дощі обходили це місце стороною.

Конфлікт римо-католицької парафії та американської корпорації, якій наче належить будівля храму, зараз перемістився на судову площину. Апеляційний господарський суд Дніпропетровської області незабаром повинен вирішити долю майже трьох сотень католиків, що мешкають у місті. Раніше їм закидали, що будівля ніколи костелом не була, мовляв, погляньте на його архітектуру! Тепер, після появи на стінах католицького письма у вівтарній частині храму римо-католики переконані: божа правда на їхній стороні.

За прогнозами синоптиків, найближчими днями у Дніпропетровську очікуються сильні зливи. Тож у міської влади залишається обмаль часу, щоб бодай прикрити склепіння храму водонепроникною плівкою.

Джерело: РІСУ