2007 р. У Дніпропетровському костелі дощ відкрив фрески ХІХ століття

Дата: 06.09.2007

Внаслідок дій компаніїї «Dugsberry Inc.» католицький храм св. Йосипа у Дніпропетровську залишився майже без покрівлі. Тому під час проливних дощів на внутрішній стороні храмових стін почали проступати фрагменти фресок. Про це повідомляє «СТАТУС».

Фрески виявили прихожани римо-католицької парафії під час недільного хресного ходу. Дощова вода розмила глину, якою у радянські часи покрили приміщення костелу зі северини. За словами настоятеля місцевої парафії о. Казимира Гузика, відкриті дощем фрески були зроблені у ХІХ столітті і, безперечно, належать до культурної спадщини України. Водночас Казимир Гузик наголосив, що дощі можуть так само швидко знищити фрески, як і відкрили їх.

Як РІСУ вже повідомляла, повернення собору Св. Йосифа місцеві римо-католики домагаються півтора десятиліття. Цей храм був збудований їхніми одновірцями в другій половині ХIХ ст. За радянської влади костел у католиків відняли, й відтоді він використовувався не за призначенням. Звернення віруючих з проханням повернути їм храм влада вперто ігнорувала.

В період головування Павла Лазаренка Дніпропетровська обласна рада потай продала костел панамській компанії. Незважаючи на те, що такі дії оскаржила обласна прокуратура, а Вищий арбітражний суд України визнав їх незаконними, нові власники перепродали будівлю американській корпорації „Даґсбері”, яку в ЗМІ пов’язують зі самим Лазаренком. А та, у свою чергу, почала в костелі капітальний ремонт і перебудову.

Джерело: РІСУ