2009 р. Римо-католицька громада захистила у суді своє законне право на храм св. Йосипа у…

2009 р. Римо-католицька громада захистила у суді своє законне право на храм св. Йосипа у Дніпропетровську

Дата: 01.12.2009

Вищий господарський суд України підтвердив право власності римо-католицької парафії м. Дніпропетровська на храм св. Йосипа. 26 листопада 2009 року Суд оголосив своє рішення залишити без змін попередні рішення судів, якими визнано право власності на храм за католиками. Тобто суд відхилив касаційну скаргу корпорації «Dugsbery, Inc.», яка намагалась підтвердити правомочність приватизації храму.

Як повідомляє Інститут релігійної свободи, рішення Вищого господарського суду України підтвердило обґрунтованість і відповідність українському законодавству правової позиції Дніпропетровської парафії. Представник юридичного управління Дніпропетровської облдержадміністрації також підтримав позицію віруючих у судовому засіданні, що було сприйнято католицькою громадою як свідчення того, що держава Україна відновлює історичну справедливість і виконує свої зобов’язання перед Радою Європи про повернення культового майна релігійним організаціям.

З 1998 року рішенням Дніпропетровської обласної ради храм св. Йосипа у м. Дніпропетровську був незаконно переданий у приватну власність. З 2006 року на нього претендувала корпорація «Dugsbery, Inc.», яка, за словами віруючих та ЗМІ, своєю діяльністю систематично знищувала культову споруду.

Як повідомили ІРС у прес-службі римо-католицької парафії св. Йосипа, останні дні перед засіданням суду вся католицька громада виступила на захист Божого дому. Вдень і вночі десятки людей в Дніпропетровську, різних куточках України та цілого світу солідарно молилися про перемогу в київському суді. Парафія дякує всім тим, хто підтримував її у цій молитві та постив разом з нею.

Джерело: РІСУ