2007 р. Фірма «Дагсбері Інк» почала демонтаж храму у Дніпропетровську

Дата: 23.07.2007

На сьогодні заведено дві судові справи щодо повернення храму святого Йосипа у Дніпропетровську римо-католицькій громаді міста. Незважаючи на це, працівники американської фірми «Дагсбері Інк» 20 липня розпочали демонтаж даху та склепіння храму. Про це повідомляє «Baznica.info».

Як заявив у своєму зверненні єпископ Харківсько-Запорізький Станіслав Падевський, католики вважають, що «державна влада бере на себе відповідальність за посилення релігійного конфлікту в Дніпропетровську та розширення громадського конфлікту».

Зараз біля костелу католики встановлюють палатки для довготермінового пікетування. Члени римо-католицької громади міста переконані, що дії, які розпочала американська фірма, можуть призвести до того, що будівля залишиться у її власності.

Як вже повідомлялося, римо-католицька громада Дніпропетровська вважає себе правонаступницею костелу Святого Йосипа на проспекті Карла Маркса і в судовому порядку намагається повернути його собі, вилучивши з власності американської компанії «Дагсбері Інк», яку в ЗМІ пов’язують з екс-прем’єром України Павлом Лазаренком.

Костел побудували 100 років тому на кошти з пожертв католиків Катеринослава (колишня назва Дніпропетровська). Зараз римо-католики заявляють, що костел в 1998 році був приватизований незаконно, а нинішній власник утримує будівлю в неналежному стані.

З 1991 року пастирське служіння у Дніпропетровську мають капуцини. Зараз богослужіння проводяться у невеликому домі, дві кімнати якого перебудовані під каплицю.

Питання про повернення римо-католикам храму св. Йосипа підняв Папа Іван Павло ІІ ще у 2001 році – під час візиту в Україну. У вересні 2006 року суд визнав, що римо-католицька громада міста є законним спадкоємцем храму, але, незважаючи на це, храм так і не передали римо-католикам.

Джерело: РІСУ