2009 р. Після 10 років конфлікту

Дата: 13.02.2009

Після 10 років конфлікту довкола костелу св. Йосипа у Дніпропетровську суд виявив, що американська корпорація не може довести легітимність свого існування в Україні

Засідання Дніпропетровського обласного господарського суду щодо конфлікту навколо костелу св. Йосипа, який триває уже 10 років між римо-католицькою громадою Дніпропетровська та американською компанією «Дагсбері.інк» («Dugsbery inkorporated», Каліфорнія, США), відбулося 10 лютого. На засіданні повинні були розглянути позов корпорації «Дагзбері, інк» до релігійної громади Святого Йосипа парафії Римо-Католицької Церкви (РКЦ) Дніпропетровська про стягнення з римо-католицької громади 1202102,00 грн.

Проте судове засідання після відкриття одразу ж закрили. Перенесли судовий розгляд зазначеного позову через вагому деталь – як з’ясувалося, представники американської корпорації не можуть довести легітимність існування корпорації «Дагсбері.інк» на території України.

Як повідомляє RIC.ua, і реєстраційні документи юридичної особи, і довіреність корпорації на ім’я її представника Олега Стеблянка існують тільки в англомовних документах, без офіційно затвердженого перекладу. У зв’язку з цим наступне засідання суду щодо ситуації з Дніпропетровським костелом відбудеться тоді, коли представники корпорації представлять суду необхідні документи українською мовою.

Представник обласної прокуратури також заявив, що ніяких антизаконних дій з боку римо-католицької громади правоохоронні органи не зафіксували, і тому позов корпорації не має ніякої юридичної сили.

Антон Яновський, представник польського земляцтва Дніпропетровська так прокоментував позов корпорації: «Справа в тому, що під час переговорів Ігор Осадчий та інші представники «Дагсбері» посилено цікавились, чи після повернення храму ми подаватимемо позов на корпорацію за його руйнування. 1 200 000 грн – це приблизна сума тих збитків, яких корпорація завдала старовинному приміщенню костелу своєю «реконструкцією».

«Думаю, метою цього наперед програшного позову корпорації є намагання висунути претензії, щоб потім «піти на поступки» в обмін на те, щоб ми не подаватимемо позов на корпорацію», – додав Антон Яновський.

Як РІСУ вже повідомляла, повернення собору Св. Йосифа місцеві римо-католики домагаються півтора десятиліття. Цей храм був збудований їхніми одновірцями в другій половині ХIХ ст. За радянської влади костел у католиків відняли, й відтоді він використовувався не за призначенням. Звернення віруючих з проханням повернути їм храм влада вперто ігнорувала.

Під час головування Павла Лазаренка -1998 року – Дніпропетровська обласна рада потай продала костел панамській компанії. Незважаючи на те, що такі дії оскаржила обласна прокуратура, а Вищий арбітражний суд України визнав їх незаконними, нові власники перепродали будівлю американській корпорації „Даґсбері”, яку в ЗМІ пов’язують зі самим Лазаренком. А та, у свою чергу, почала в костелі капітальний ремонт і перебудову. Весь цей час римо-католики Дніпропетровська прагнуть повернути храм через різні судові інстанції.

21 березня з листом до Президента України Віктора Ющенка у справі конфлікту навколо костелу у Дніпропетровську звернувся Предстоятель УГКЦ Патріарх Любомир. Він закликав Президента втрутитися у справу. У листі Предстоятель УГКЦ зокрема зазначив: «Звертаюся до Вас, Високодостойний пане Президенте, з двох причин: по-перше, ця справа розголошена на всю Україну і, правдоподібно, за її межі, а це не приносить нікому з нас доброї слави; по-друге, існують чіткі укази про те, що культові споруди належить повертати церковним громадам для їх властивого вжитку».

15 травня 2008 року Верховний Суд України заборонив будь-які дії з ремонту, реставрації, продажу храму до закінчення судових процесів. 7 жовтня 2008 року представник американської корпорації «Dugsbery» зробив у суді заяву про бажання закінчити судову суперечку так званою «мирною угодою».

Варто відзначити, що Дніпропетровська міська рада взяла на себе зобов’язання виділити земельну ділянку для здійснення господарської діяльності корпорації «Dugsbery». У свою чергу корпорація зобов’язалася безоплатно передати у власність будівлю костелу римо-католицької парафії Святого Йосифа.

4 листопада 2008 року сторони підписали «Протокол про наміри щодо вирішення питання повернення будівлі римо-католицького храму». Проте до практичного втілення «мирних угод» досі справа не дійшла.

13 січня 2009 року єпископ Станіслав (Падевський) звернувся з офіційним листом до міського голови Дніпропетровська Куліченка І. І. Подякувавши меру за «зичливість та підтримку в справі вирішення питання», він висловив сподівання, що «ця болюча для католицької меншини проблема, успадкована від тоталітарного минулого, увінчається успіхом, а історична справедливість буде відновлена».

Він зазначив, що хоча 4 листопада 2008 року корпорація «Дагзбері, Інк» та парафія Римо-Католицької Церкви у Дніпропетровську й підписали «Протокол про наміри щодо вирішення питання повернення будівлі римо-католицького храму», дії, які після цього здійснила компанія «Дагзбері, Інк», ставлять під сумнів щирість намірів корпорації щодо виконання досягнених домовленостей.

«Католицька сторона уважно вивчає дії «Дагзбері, Інк» і готується дати адекватну відповідь Ми готові вітати будь-який прояв доброї волі зі сторони «Дагзбері, Інк» в справі повернення костелу, але хочемо наголосити, що Католицька Церква буде підтримувати лише ті дії «Дагзбері, Інк», які визначено Протоколом від 4 листопада 2008 р. і відповідають загальновизнаним моральним засадам і нормам суспільного життя», – йдеться у листі єпископа.

Зазначимо також, що корпорація «Дагзбері, Інк» 4 грудня 2008 року уже зверталася з позовом до Господарського суду Дніпропетровська щодо стягнення з римо-католицької парафії понад 1000000 гривень. Тоді суд відхилив цю заяву через процедурні порушення.

Господарський суд Дніпропетровської області у своїй ухвалі від 21 січня (справа № 10/19-09) розглянув позов корпорації «Дагзбері, інк» («Dugsbery inkorporated» , Каліфорнія, США) до релігійної громади Святого Йосипа парафії Римо-Католицької Церкви (РКЦ) Дніпропетровська про стягнення з римо-католицької громади 1202102,00 грн. Суд визнав подані матеріали достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду.

У зв’язку з цим Курія Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ висловила категоричний протест щодо дій корпорації. Представники римо-католицької громади Дніпропетровська 25 січня біля храму св. Йосифа розпочали акцію протесту проти “несправедливості з боку американської корпорації «Dugsbery, Inc.».

Ситуація довкола приміщення костелу в Дніпропетровську розглянули 11 лютого під час прес-конференції, у якій взяли участь представник римо-католицької громади Дніпропетровська Василь Шурпінов та прес-секретар римо-католицької парафії св. Йосипа Денис Давидов. Василь Шурпінов повідомив, що римо-католицька громада Дніпропетровська звернулася до Вищого господарського суду України. Якщо це не допоможе повернути приміщення костелу, то, за словами Василя Шурпінова, громада звернеться до Верховного суду України, а також до Європейського суду з прав людини.

У Києві представники римо-католицької громади Дніпропетровська передали колективний лист Президенту США Бараку Обамі з проханням допомогти у ситуації з костелом. Також, за словами Дениса Давидова, дніпропетровська римо-католицька громада сподівається, що «католики Сан-Франциско проведуть акцію молитовного протесту під будинком, де живе Павло Лазаренко». «Ми проситимемо його повернути нам костел», – зазначив Денис Давидов. Вищий господарський суд України розгляне справу Дніпропетровського костелу св. Йосипа 19 лютого.

Джерело: РІСУ