2007 р. Костел у Дніпропетровську обміняють на землю

Дата: 17.08.2007

Пам’ятку архітектури костел св. Йосифа у Дніпропетровську повернуть місцевій римо-католицькій громаді. Натомість нинішні власники споруди, фірма „Даґсбері”, отримає компенсацію у вигляді земельної ділянки. Про це йдеться у попередній домовленості, яку було досягнено під час консультацій за участі представників влади та РКЦ, – повідомила 17 серпня газета «День».

Як РІСУ повідомляла, днями голова Дніпропетровської ОДА Надія Дєєва та міський голова Іван Куличенко зустрілися з делегацією представників Римо-Католицької Церкви – виконуючим обов’язки посла Ватикану в Україні, отцем Туомо Т. Вімпарі, єпископом Харківсько-Запорізької дієцезії Станіславом Падевським, генеральним вікарієм Яном Сабіло та секретарем парафії Св. Йосифа Павлом Лішковським для вирішення найтривалішого в історії області конфлікту навколо культової споруди.

Повернення собору Св. Йосифа місцеві римо-католики домагаються вже півтора десятиліття. Цей храм був збудований їхніми одновірцями в другій половині ХIХ ст. За радянської влади костел у католиків відняли, й відтоді він використовувався не за призначенням. Звернення віруючих з проханням повернути їм храм влада вперто ігнорувала.

В період головування П. Лазаренка Дніпропетровська обласна рада потай продала костел панамській компанії. Незважаючи на те, що оборудка була опротестована обласною прокуратурою й визнана незаконною Вищим арбітражним судом України, нові власники перепродали будівлю американській корпорації „Даґсбері”, яку в ЗМІ пов’язують зі самим Лазаренком. А та, у свою чергу, почала в костелі капітальний ремонт і перебудову.

Віруючі не без підстав запідозрили спробу знищити культову споруду й почали безстрокову акцію протесту. Біля входу до храму з’явилося наметове містечко, куди почали приїжджати паломники з усього світу. Намагаючись врятувати старовинний костел, римо-католики звернулися по допомогу не лише до Президента України В. Ющенка, а й до свого одновірця, глави УЄФА Мішеля Платіні.

Вони вважають, що проводити футбольний чемпіонат «Євро-2012» в Дніпропетровську, де не поважають релігійних прав римо-католиків, навряд чи варто. Адже місто мають відвідати тисячі громадян європейських країн, яким ніде буде й помолитися.

Крім того, єпископ Падевський надіслав листа до Каліфорнії П. Лазаренку, звернувши його увагу на непросту ситуацію, що склалася на історичній батьківщині. Так чи інакше, але вперше за багато років сторони конфлікту сіли за стіл переговорів, а місцева влада внесла конкретні пропозиції.

Щоправда, як зазначає газета „День”, від добрих намірів до вирішення питання по суті, як можна здогадуватися, шлях буде неблизьким. Незважаючи на це, римо-католики сподіваються, що храм буде врятований.

Джерело: РІСУ