2009 р. Дніпропетровські католики не компенсуватимуть збитків американській фірмі

Дата: 02.03.2009

Господарський суд Дніпропетровської області вирішив відмовити у задоволенні позову американської компанії Dugsbery, Inc. до католицької парафії св. Йосипа про стягнення 1,2 мільйона гривень, повідомляє Радіо Свобода.

Таку суму фірма, яка вважає себе власником будівлі колишнього костелу в Дніпропетровську, зажадала від вірян як компенсацію збитків, нібито завданих католиками. Представники американської фірми стверджували, що, проводячи молитовні заходи біля костелу, парафіяни заважали корпорації здійснювати реконструкцію будівлі.

Юрист католицької громади Василь Шурпінов висловив задоволення рішенням суду щодо відхилення позовних вимог Dugsbery, Inc. Сторона ж американської компанії не виключила, що оскаржуватиме судову ухвалу.

Судова тяганина навколо права власності на будівлю костелу в Дніпропетровську триває вже десять років. Зіпсований реставраціями у дусі радянської доби, костел приватизували 1998 року. Фактичним власником споруди стала приватна фірма, зареєстрована у США. Її пов’язують з українським екс-прем’єром Павлом Лазаренком. В обласній прокуратурі неодноразово лунали заяви про те, що приватизація суперечила законодавству.

Минулого місяця Вищий господарський суд України визнав незаконними рішення судів нижчих інстанцій, які визнавали право власності на костел за американською корпорацією Dugsbery, Inc. Справу повернули на розгляд до суду першої інстанції.

Католицький костел у Дніпропетровську побудований в 1887-90 роках на кошти вірян.

Джерело: РІСУ