Палац Сапіг (№ 40а)

Палац Сапіг (№ 40а)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Палац з брамою 19 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 52].

Палац з брамою 19 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Палац Сапіг з брамою 1867 – 1868 рр. (вул.Коперніка, 42) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

На плані Львова – Коперніка, 40а, не 42.

Палац Сапіги (вул.Коперніка, 40а) – на початку листопада 1918 р. тут містився штаб українських військ у Львові.

ДВОРЕЦ С ВОРОТАМИ, 70-е годы XIX в. (ул. Коперника, 42). Построен по проекту архит. А. Кугна. Дворец в стиле французского барокко XVIII в., двухэтажный с мезонином. Его основной объем имеет в плане форму квадрата, к которому примыкает прямоугольный флигель. Архитектуре здания отвечает решение монументальной ограды с ажурными металлическими воротами, отделяющей парадный двор от улицы. Стены здания отличаются характерной для стиля барокко мягкой пластикой, их поверхность разнообразят рустовка и выступы пилястр, раскреповка карнизов и междуэтажные пояски, украшают сандрики окон и плавные линии фронтонов на фасадах. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 3, с. 14 – 15].

У колишньому палаці князів Сапігів (№ 40-а) від часів СРСР міститься Обласна організація Українського товариства охорони пам’ятників історії та культури.

Джерело: “”, 25 липня 2008 року, № 106 (415)